29 Ιαν 2024

Τελέστηκε το Μνημόσυνο για τους πεσόντες της θρυλικής «Μάχης της Κονίτσης 1947 - 1948»

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΝΙΤΣΑ
Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. κ. Ανδρέου  τελέσθηκε με λαμπρότητα και σεβασμό την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Χωροφυλακής, των Μ.Α.Υ και κατοίκων της Κονίτσης, για την επέτειο της θρυλικής "Μάχης της Κονίτσης" (25 Δεκεμβρίου 1947 έως 06 Ιανουαρίου 1948).
Την εν λόγω εθνική εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε το παράρτημα... της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) του Νομού Ιωαννίνων, με την συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Η σεμνή αυτή επέτειος ήταν επίσημη εορτή της Κονίτσης από την εποχή του μακαριστού Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανού (1967-1994).
Στην Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων της μητροπόλεως. Το «Παρών» έδωσαν οι τοπικές αρχές με τον δήμαρχο της Κόνιτσας κ. Παπασπύρου Ανδρέα, ενώ παρευρέθηκε και ο τέως δήμαρχος κ. Εξάρχου.
Έπειτα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στο εκκλησίασμα, ο οποίος μεταξύ άλλων θεμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φλέγον ζήτημα του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, υπογραμμίζοντας την σταθερή στήριξη της Εκκλησίας στο θεσμό του παραδοσιακού γάμου ανδρός και γυναικός, όπως διδάσκουν η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας. Δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει το μνημόσυνο των πεσόντων των εθνικών δυνάμεων που θυσίασαν τη ζωή τους για να μην επιβληθεί ο κομμουνισμός.
Ακολούθως, στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Τζιαφάς, με ιστορική ακρίβεια, γλαφυρότητα και εθνικό παλμό αναφέρθηκε στα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα οποία στιγματίσθηκαν από την απόφαση της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. για την ένοπλη σύγκρουση με το αστικό κράτος.
Παράλληλα, τόνισε ότι ευχή του και όλων των Ελλήνων θα ήταν η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξε τότε, να ζητήσει ένα συγγνώμη και να τελεσθεί στο μέλλον ένα κοινό μνημόσυνο. 
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπολύθηκε από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Μάρκου Βαφειάδη εναντίον της 75ης Ταξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού που φρουρούσε την Κόνιτσα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1947, που σκοπό είχε την κατάληψη της Κόνιτσας και την εγκατάσταση της ξεχωριστής "κυβέρνησης του βουνού" λαμβάνοντας βοήθεια από τα γειτονικά κομμουνιστικά κράτη με συνέπεια τον εδαφικό ακρωτηριασμό.

Εξήρε την αντίσταση τόσο των κατοίκων της Κονίτσης όσο και του Ελληνικού Στρατού που αγωνίστηκαν σώμα με σώμα ειδικά στην κάτω Κόνιτσα. Υπογράμμισε τον αγώνα και τη θυσία των ανδρών του 582 Τ.Π, 584 Τ.Π., της Χωροφυλακής και την σπουδαία συνδρομή των ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών που συνέβαλε τα μέγιστα στην σωτηρία της Κονίτσης. Τέλος, στηλίτευσε την απουσία των τοπικών βουλευτών που άλλοτε ερχόταν στην εκδήλωση αυτή.
Ακολούθως, προσφέρθηκε καφές στο Πνευματικό Κέντρο και ο Αν/χης (Π.Ζ.) ε.α. Λάκκας Αθανάσιος παρουσίασε χάρτες και φωτογραφίες από τη θρυλική Μάχη της Κονίτσης. Εν συνεχεία κλήρος και λαός εν πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων όπου τελέσθηκε τρισάγιο και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων (Ε.Α.Α.Σ.) την Ένωση Απόστρατων Χωροφυλακής & Σωμάτων Ασφαλείας Ιωαννίνων, τους Έφεδρους Αξιωματικούς Ιωαννίνων, την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο. Μακεδονία, την ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, το πατριωτικό δημοκρατικό κίνημα «ΝΙΚΗ» και το «ΛΑΟΣ».
Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ – ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΑΦΑΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ TZAFNEWS:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου