4 Ιαν 2019

Ευεργέτες του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κόνιτσας

Από την εισήγηση του πρώην Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας κ. Γεωργίου Καλλιντέρη κατά την τιμητική εκδήλωση για τους ευεργέτες στις 30-01-2007.
Πριν μερικά χρόνια έγινε μία στατιστική που αφορούσε την Ενωμένη Ευρώπη. Η στατιστική αυτή έβγαλε σαν συμπέρασμα ότι η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιοχή της Ενωμένης Ευρώπης. Κτισμένη πάνω σε βουνά και σε φαράγγια, απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα έμεινε πίσω σε σχέση με τη υπόλοιπη Ευρώπη. Όταν ο Θεός αποφάσισε να φτιάξει την Ελλάδα, έλεγε κάποιος...
χαριτολογώντας, κοσκίνισε το χώμα και το μεν καλό το έριξε στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, τις δε πέτρες τις άδειασε στην Ήπειρο. Πάνω σε αυτά τα ψηλά βουνά, σε αυτούς τους γρανιτένιους βράχους και στην άγονη γη είναι δυνατόν να φυτρώσει κάτι καλό και ωραίο; Κι όμως τα ποσά δεν είναι πάντοτε ανάλογα, είναι και αντιστρόφως ανάλογα και αυτό δεν ισχύει μόνο στα Μαθηματικά αλλά και στην καθημερινή ζωή. Έτσι στη «φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης» γεννήθηκαν οι περισσότεροι ευεργέτες της Ελλάδος και η Ήπειρος αναδεικνύεται η πλουσιότερη περιοχή της Ευρώπης σε ευεργέτες.

Αποφασίσαμε ένα από τα πρώτα στοιχεία, που πρέπει να περιλαμβάνει η ιστοσελίδα του σχολείου μας, να είναι ένα σύντομο βιογραφικό για κείνους που από το περίσσευμά τους ή από το υστέρημά τους θέλησαν να ενισχύσουν την παιδεία της περιοχής μας αφήνοντας ένα κομμάτι της καρδιάς τους στην Κόνιτσα.


Πρέπει τέλος να ευχαριστήσουμε και από τη θέση αυτή εκείνους που ζουν ακόμη ανάμεσά μας και συνεχίζουν τον πατροπαράδοτο δρόμο των μεγάλων ευεργετών. Η ευχαριστία εκείνου που λαμβάνει, εκτός από το ότι τιμά τον ευεργέτη έχει και μία άλλη διάσταση. Τη διάσταση αυτή μας τη δίνει επιγραμματικά ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, μεγάλος ανατόμος της ψυχής του ανθρώπου, ως εξής: «Η ευχαριστία του λαμβάνοντος ερεθίζει τον διδόντα του διδόναι μείζονα χαρίσματα», δηλαδή η ευχαριστία εκείνου που λαμβάνει προκαλεί εκείνον που δίνει, να δώσει περισσότερα.

Για να δείτε ένα σύντομο βιογραφικό των ευεργετών μας επιλέξτε:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου