29 Δεκ 2023

Ποια μέτρα προτείνει το ΤΕΕ Ηπείρου για την προστασία του υδάτινου δυναμικού

Σε μια σειρά επισημάνσεων - παρατηρήσεων σχετικά με την 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, προχώρησε το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης.
Όπως μεταξύ άλλων, τονίζει για την προστασία του υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου είναι επιτακτική η ανάγκη πύκνωσης του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων, ώστε να υπάρχουν σαφή στοιχεία για τον χαρακτηρισμό της οικολογικής και χημικής κατάστασής τους. Επίσης... υπάρχει άμεση αναγκαιότητα εξασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού με τη θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας υδροληψιών. Παράλληλα απαιτείται πρόβλεψη χρηματοδοτικών εργαλείων για την αξιοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων από πτηνο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες, αλλά και επέκταση της δημιουργίας μονάδων αξιοποίησης της ιλύος που παράγεται από τις μικρές ΕΕΛ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε μακροσκελές κείμενό του το ΤΕΕ Ηπείρου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πύκνωσης του δικτύου παρακολούθησης και διαρκούς λειτουργίας του, ώστε να είναι σαφώς προσδιορισμένη η κατάσταση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Επιπλέον να προτείνονται σαφή μέτρα βελτίωσης της κατάστασης των υδατικών συστημάτων που έχουν επισημανθεί με κόκκινο. Για παράδειγμα όσον αφορά τις εκβολές του Λούρου ποταμού στη λιμνοθάλασσα Αμβρακικού, να ληφθεί μέριμνα για την υλοποίηση αποστραγγιστικών έργων από ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, αλλά και για την υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών στις καλλιέργειες».

Επιπρόσθετα, ως προς τα επιφανειακά υδατικά συστήματα, το ΤΕΕ Ηπείρου επισημαίνει ότι «οι σημαντικότερες πιέσεις που εντοπίζονται στο Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου σχετίζονται κυρίως με την πτηνοκτηνοτροφική δραστηριότητα, τη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας (αλμυρού και γλυκού νερού) και την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής (εντός και εκτός ΒΙΠΕ). Συγκεκριμένα στο Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου, συγκεντρώνονται περίπου εξακόσιες σαράντα οργανωμένες πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μονάδες εκτροφής πουλερικών και η δραστηριότητα των οποίων επιφέρει σημαντικό ποσοστό επί του συνολικού ρυπαντικού φορτίου που εν δυνάμει καταλήγει στα επιφανειακά ΥΣ του Υδατικού Διαμερίσματος. Είναι πια επιτακτική η ανάγκη αποτύπωσης των μονάδων αυτών σε μορφή GIS».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου