15 Νοε 2020

Η Βασίλισσα Φρειδερίκη και το άγαλμά της στην Κόνιτσα…

Κύριε Διευθυντά, 
Και βέβαια το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης πρέπει να επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκονταν, στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας. 
Η επισυναπτόμενη φωτογραφία, είναι τραβηγμένη στο χώρο όπου οι Μαθητικές Κατασκηνώσεις της Επαρχίας Κονίτσης, πάνω από το χωριό Πεκλάρι, σημερινή Πηγή Κονίτσης. Καβάλα σε μουλάρι που έσερνε ο πρόεδρος του χωριού, μακαρίτης Ηλίας Δήμου, βέρος σοσιαλιστής, η Βασίλισσα επισκέφθηκε το... «Σπίτι του Παιδιού», το έτος 1954. 
Την επομένη πίναμε καφέ έξω από το καφενείο του Γεράση στην κεντρική πλατεία της αγοράς. Περνάει ο Σπύρος, Κερκυραίος χωροφύλακας, πολύ πειραχτήρι. Ρωτάει τον Ηλία «από πότε Πρόεδρε έγινες Βασιλικός»; Και ο Ηλίας, ετοιμόλογος του απαντάει: «από τότε που η Βασίλισσα έγινε Λαοκράτισσα»! 
Η ιστορία δεν παραποιείται, ούτε διαγράφεται. Το άγαλμα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη θέση του. 

Μετά τιμής 
Δημήτριος Κήτας 
Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων, 14/15-11-2020

1 σχόλιο:

  1. Η βασίλισσα Φρειδερίκη το 1948 είχε βρεθεί δίπλα στην πολιορκούμενη Κόνιτσα, για αυτό τιμήθηκε με άγαλμα.
    Η 21η Απριλίου μετά το Κίνημα του Ναυτικού (Παππάς με το Βέλος) το 1973, αφαίρεσε το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Μάλιστα το εν λόγω κίνημα έδωσε την αφορμή στο Δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο να αλλάξει το Σύνταγμα και σε ένα βράδυ να αναγορευθεί ο ίδιος ως: "Πρόεδρος της Δημοκρατίας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή