14 Νοε 2020

Τι ισχύει με τον δρόμο από το γεφύρι προς την Μονή Στομίου...

Χρόνια τώρα το ζήτημα της διάνοιξης δρόμου από το μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας έως και την Ιερά Μονή Στομίου, απασχολεί την τοπική κοινωνία της Κόνιτσας. Από την εποχή που μόναζε εκεί ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1958-1962), είχαν γίνει ενέργειες από τοπικούς φορείς και παράγοντες για διάνοιξη δρόμου, εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου αργότερα. Ο Άγιος Παΐσιος στα συγκεκριμένα θέματα (διάνοιξη δρόμου, ηλεκτρικό ρεύμα στο μοναστήρι κλπ) ήταν κάθετα αρνητικός, και τα είχε διατυπώσει γραπτώς και προφορικώς σε πολλούς, καθώς πίστευε ότι όλα αυτά τα μέσα, αλλοτριώνουν την μοναστηριακή παράδοση. 
Ο δρόμος λοιπόν που οδηγεί στην Μονή Στομίου είναι χωματόδρομος ως επί το πλείστον. Σε ορισμένα σημεία παραποτάμια του Αώου, έχουν γίνει... τα τελευταία χρόνια απαραίτητες μικρές επεμβάσεις για την διέλευση των αναγκαίων οχημάτων. Ο ποταμός Αώος τον χειμώνα ανεβάζει την στάθμη του νερού, με αποτέλεσμα το ορμητικό νερό να χαλάει τον χωμάτινο δρόμο. Γι΄ αυτό, στα λίγα σημεία, επιλέχτηκε τσιμέντο με πέτρες, για την διατήρηση του δρόμου. 

Τα όσα κακεντρεχή γράφονται κατά καιρούς, σχετικά με τον μη σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην διατήρηση του Εθνικού Δρυμού, δεν ευσταθούν! Πολλοί από αυτούς που παρουσιάζονται ως ευαίσθητοι και διασώστες του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, όταν δοθεί η ευκαιρία διοργανώνουν δραστηριότητες με οικονομικές απολαβές, χρησιμοποιώντας τον δρόμο και τις «τσιμεντένιες επεμβάσεις» με οχήματα για την διεξαγωγή τους… 
Για να είμαστε ξεκάθαροι. Θεωρούμε ότι οχήματα στον χωματόδρομο από την γέφυρα της Κόνιτσας μέχρι και το Μοναστήρι του Στομίου, πρέπει να εισέρχονται μόνο από τους αρμοδίους και για συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως να εισέρχονται: 

Α) Τα οχήματα του Δήμου Κόνιτσας για τον έλεγχο και την επιδιόρθωση του υδρευτικού δικτύου. 

Β) Όχημα για την κάλυψη των αναγκών της συνοδείας της Ιεράς Μονής Στομίου. 

Γ) Οχημάτα της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δασαρχείου και του Ε.Σ.Υ. 

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπονται τα οχήματα - ταξί, για την διέλευση τουριστών ή προσκυνητών και για τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν ευθύνεται η διοίκηση της Μονής Στομίου. 
Οι Κονιτσιώτες αγαπάμε τον τόπο μας, δεν θέλουμε επικοινωνιακού τύπου δημοσιεύσεις για μικροπολιτικά συμφέροντα. Ο Εθνικός Δρυμός είναι το καμάρι μας και η Μονή Στομίου με τον Άγιο Παΐσιο το στολίδι της περιοχής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου