25 Φεβ 2019

Χωρίς τον Κονίτσης Ανδρέα τα αποκαλυπτήρια προτομής του Σπυρίδωνα Βλάχου

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Romfea.gr
Αίσθηση προκάλεσε και έστειλε το δικό της μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις η εκούσια απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, τόσο από την επίσημη δοξολογία, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τους Τούρκους, όσο και από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, καθώς και από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.
Όπως είχε ενημερώσει αρμοδίως, απείχε. Αυτό τον τρόπο επέλεξε για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς την ανώτατη ηγεσία της χώρας, κυρίως για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς θεωρεί ότι «εκχωρήθηκε και προδόθηκε η Μακεδονία μας».
Αλλά ο Σεβασμιώτατος αντιτίθεται και σε άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, αλλά και σε...
αποφάσεις επί κοινωνικών θεμάτων.

Έτσι θέλησε να διατρανώσει την αντίθεσή του προς τις πολιτικές επιλογές, που όπως έχει επισημάνει, «αποτελούν καίρια πλήγματα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και είναι καθήκον η αντίδραση».

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ

Αφορμή υπενθύμισης ότι η Εκκλησία πρωτοστάτησε στους απελευθερωτικούς αγώνες και οι κληρικοί της ήταν στην πρώτη γραμμή, αποτέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 106ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Στη θέση «άη Γιάννης», τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση εκεί όπου ο Μητροπολίτης τότε Βελλάς και Κόνιτσας Σπυρίδωνας, υποδέχθηκε πανηγυρικά το 1ο Τάγμα του 22ου Σώματος Πεζικού, επικεφαλής του οποίου ήταν ο λοχαγός Δημήτριος Παπανικολάου.

Σε ένδειξη μνήμης και τιμής στήθηκε δίπλα στην προτομή του αξιωματικού και η προτομή του Ιεράρχη.

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, στην ακριτική Κόνιτσα, ο Σπυρίδων Βλάχος έδωσε το έναυσμα, φλογισμένος, όπως ήταν, και ανεμίζοντας ως σημαία τα ράσα του, για το διωγμό των Τούρκων. Ενέπνεε και ενθουσίαζε τους μαχητές, με το αγωνιστικό του φρόνημα.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνάει μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και την αποκήρυξη των διεκδικήσεων των "Τσάμηδων", τους οποίους χαρακτήρισε "εγκληματίες", συνεργάτες των Ναζί, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ακριτική Κόνιτσα, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της από τον οθωμανικό ζυγό.

Ακόμη από τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) ζήτησε την εφαρμογή και κατά γράμμα και κατά πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε ακόμη ότι είναι υποχρέωση των Ελλήνων η υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και η ενότητα.

Μετά τη δοξολογία στον προσκυνηματικό Ναό του αγίου Κοσμά, τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα: «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού» εκφώνησε στο δημαρχείο ο φιλόλογος-ερευνητής και πρ. βουλευτής Μιχάλης Παντούλας.

Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου επεσήμανε ότι στους μαχητές εκείνης της εποχής οφείλουμε την ελευθερία μας και από τους οποίους πρέπει να διδαχθούμε».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε και την έκθεση: «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας, που διοργανώνουν έως τις 3 Μαρτίου, ο δήμος Κόνιτσας και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων (Συλλογή Φώτη Ραπακούση).

Ο κ. Παυλόπουλος, εντυπωσιάστηκε από τα εκθέματα (πολεμικά και άλλα αντικείμενα).

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. υπουργός Κώστας Τασούλας, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ. ά.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Από το 1906, που ο Σπυρίδων Βλάχος, εκλέχτηκε επίσκοπος Βελλάς και Κονίτσης, κινούσε σ' όλη την επαρχία αντάρτικα σώματα.

Το 1912 εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα ο Τζαβήτ – Πασάς με 2.000 στρατιώτες, γιατί είχε πληροφορίες ότι η Κόνιτσα με επικεφαλής το Μητροπολίτη Σπυρίδωνα οργάνωνε την αντίσταση κατά του Τουρκικού στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1913 φυλακίστηκε ο ένθερμος και ακαταδάμαστος πατριώτης Σπυρίδων Βλάχος σε σπίτι πάνω από την αγορά της πόλης, γιατί υποψιάστηκαν τη μυστική επικοινωνία του με τα Γιάννινα.

Ο Τζαβήτ έψαξε να βρεί ανθρώπους να στοιχειοθετήσει κατηγορία για την εσχάτη των ποινών, αλλά απέτυχε. Αγανακτισμένος τότε παρέπεμψε το δεσπότη στο στρατοδικείο. Με τις ενέργειες του γραμματέα του Σπυρίδωνα Δόβα και του εθνικού κομιτάτου Κόνιτσας, ο διάδοχος Κων/νος τηλεγράφησε στον Εσάτ – πασά των Ιωαννίνων ότι είναι υπεύθυνος για τη ζωή του Δεσπότη.

Ο Εσάτ παρήγγειλε στον Τβαβήτ: «Ούτε τρίχα της κεφαλής του Δεσπότη να μη θίξεις». Την ίδια στιγμή οι Τουρκοκονιτσιώτες, που αγαπούσαν τον Σπυρίδωνα, επενέβησαν για τη σωτηρία του.
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, διαδόθηκε ότι θα ερχόταν ο Ελληνικός στρατός κι όλοι οι κάτοικοι, Χριστιανοί και ντόπιοι Μουσουλμάνοι, συγκεντρώθηκαν έξω απ' την πόλη, στον άη – Γιάννη, με επικεφαλής το Σπυρίδωνα και όλους τους προκρίτους) και περίμεναν το στρατιωτικό τάγμα.

Μετά το μεσημέρι έφτασε κι οι ζητωκραυγές των σκλάβων μπροστά στους ελευθερωτές τους δόνησαν τις γύρω βουνοκορφές.

Ο λοχαγός Παπανικολάου, αφιππεύει, χαιρετά στρατιωτικά το Μητροπολίτη και ασπάζεται το χέρι του.

Και εκείνος τον αγκαλιάζει, τον φιλεί και τον ευλογεί. Μετά τους ένθερμους λόγους, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον Άγιο Νικόλαο και τέλεσαν χαρμόσυνη δοξολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου