17 Φεβ 2024

Φωτογραφικό υλικό από την λιτανεία της Παναγίας στο Πληκάτι

Εορτάστηκε και φέτος με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια η καθιερωμένη πανήγυρη στο Πληκάτι Κόνιτσας. Κλήρος και λαός προσήλθαν στο ακριτικό και ορεινό χωριό, στις παρυφές του χιονισμένου Γράμμου για να εορτάσουν την επέτειο της εύρεσης της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας.
Η εορτή ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου 2024 με τις προετοιμασίες. Οι κάτοικοι του χωριού βοηθούν συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του. Μετά τον εσπερινό και την αρτοκλασία, οι γυναίκες μαζεύονται στην εκκλησία και στολίζουν την Εικόνα της Παναγίας, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζεται το γεύμα της αυριανής μέρας που προσφέρεται σε όλους τους προσκυνητές μετά τέλος του εκκλησιασμού... το επόμενο πρωί.
Το επόμενο πρωί 16 Φεβρουαρίου 2024, με το πρώτο φως της ημέρας η καμπάνα προσκαλεί τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους προσκυνητές που επισκέπτονται το χωριό αυτήν την ημέρα για να προσκυνήσουν την Χάρη της Παναγίας, προαναγγέλλοντας την έναρξη της εορτίου Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ξεκινά ευλαβικά η πομπή από τον κεντρικό Ναό του χωριού και ακολουθώντας την θαυματουργό Εικόνα κάνοντας περιμετρικά τον κύκλο του χωριού, με μια ενδιάμεση στάση λίγο έξω από το χωριό στο παρεκκλήσι της Παναγιοπούλας στον βράχο που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί Εκκλησία στην χάρη Της. Σημειωτέον ότι η Εκκλησία διατηρείται μέχρι και σήμερα. Η πομπή καταλήγει ξανά στον κεντρικό Ναό.
Φέτος με την παρουσία τους, τίμησε το χωριό μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καί Κονίτσης κ Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας και πλήθους λαού από διάφορα μέρη.
Φωτογραφικό υλικό: Δημήτριος Ζιώγας.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου