17 Φεβ 2024

Η κυβέρνηση Μητσοτακη μεσω ΡΑΕ προωθεί…48(!) υδροηλεκτρικα στην προστατευόμενη λεκάνη του Αώου στην Κονιτσα!

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στο ρέμα Ασπροπόταμος της Κόνιτσας. Κι αυτό είναι ένα από τα δεκάδες μικρά υδροηλεκτρικά που σχεδιάζονται στον Σαραντάπορο, τον Αώο και τον Βοϊδομάτη.
Και μπορεί τον περασμένο Νοέμβριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να χαρακτήρισε το τμήμα της Λεκάνης Απορροής του Αώου ως προστατευόμενο τοπίο αυτό όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει μέχρι στιγμής τον σχεδιασμό των πενήντα... περίπου υδροηλεκτρικών που έχουν πάρει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ.
Για την ακρίβεια ο συνολικός αριθμός των υδροηλεκτρικών στη Λεκάνη Απορροής του Αώου που βρίσκεται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης φτάνει στα 48.
Τέσσερα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας, δύο έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης, 33 άδεια παραγωγής και εννέα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Στην περιοχή που τον Νοέμβριο χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενη εμπίπτουν εξ ολοκλήρου 14 υδροηλεκτρικά έργα. Από αυτά το ένα έχει άδεια λειτουργίας, ένα άδεια εγκατάστασης, επτά άδεια παραγωγής και πέντε είναι σε αξιολόγηση.
Επιπλέον πέντε ΜΥΗΕ χωροθετούνται στα όρια μεταξύ τμημάτων της ΛΑΠ Αώου, που καλύπτονται από δύο διαφορετικά καθεστώτα προστασίας, αυτά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ή περιοχών Natura και του Προστατευόμενου Τοπίου και Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού.
Το πλήθος των έργων έχει προβληματίσει τους τοπικούς φορείς ενώ λίγους μήνες πριν είχαν προκληθεί αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους καθώς πέρα από τα υδροηλεκτρικά σχεδιάζονται και αιολικά πάρκα στα βουνά της περιοχής.ρεπορτάζ από epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου