22 Νοε 2023

Γαναδιό Κόνιτσας: Το μαστοροχώρι με τα πέτρινα σπίτια

 

Το Γαναδιό απέχει 22,7 χλμ. από την Κόνιτσα και 5,5 χλμ από την εθνική οδό. Είναι χτισμένο στα 890μ υψόμετρο στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Κλέφτης. Είναι ένας από τους ομορφότερους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Κόνιτσας, γνωστός για τα πολύ ωραία αρχοντικά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια του, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο κάτοικος Παύλος Πορφυριάδης...

Το Γαναδιό είναι κτισμένο στις υπώρειες του Σμόλικα επί της παλαιάς οδού Ιωαννίνων –Κοζάνης. Έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες οπότε και επιστρέφουν οι απόδημοι Γανναδιώτες. Στο εσωτερικό του οικισμού δεσπόζουν τα μεγάλα κτίρια του Παρθεναγωγείου και του Δημοτικού σχολείου , τα οποία κατασκευάστηκαν με δαπάνες του κληροδοτήματος Σπυρίδωνα Ξυνού, καθώς και ο κεντρικός ναός των Ταξιαρχών με το χαρακτηριστικό καμπαναριό, στην άκρη της πλακόστρωτης πλατείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα κτίρια του Ξενώνα και του Κοινοτικού γραφείου καθώς και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, η περίμετρος του οποίου φθάνει τα έξι μέτρα. Το χωριό είναι ευρύτερα γνωστό για τον αρχιτεκτονικό του πλούτο ενώ ήδη από το 1979 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των παραδοσιακών οικισμών.

Το Γαναδιό αποτελεί έναν οικισμό που συγκεντρώνει στο εσωτερικό του όλα τα διακριτά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των μαστόρων της πέτρας ενώ ταυτόχρονα αντανακλά το ήθος και το χρώμα μιας άλλης εποχής. Οι κάτοικοι του ασχολήθηκαν από νωρίς με το εμπόριο και τις τραπεζικές συναλλαγές κομίζοντας πλούτο και αέρα ευημερίας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ρεπορτάζ Β. Σιώμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου