11 Σεπ 2023

Τί θα πράξουν οι υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση για τον δραματικά μειωμένο πληθυσμό του Δήμου Κόνιτσας;

Γράφει ο Βασίλειος Ν. κάτοικος Κόνιτσας
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους αγαπητούς συνδημότες αλλά και συγκεκριμένα σε όλους τους υποψηφίους στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Κόνιτσας, τα συγκλονιστικά αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού του 2021 για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων γενικότερα, αλλά και για τον Δήμο της Κόνιτσας ειδικότερα.
Πιο συγκεκριμένα, η καταγραφή του πληθυσμού στον Νομό Ιωαννίνων έφτασε τους 160.054 κατοίκους. Μειώθηκε δηλαδή κατά -4,7% από την απογραφή που είχε γίνει το 2011.
Όσον αφορά τον Δήμο της Κόνιτσας, ο πληθυσμός το 2011 ανερχόταν... σε 6.362, ενώ το 2021 εμφανίστηκε κατά πολύ μειωμένος σε 5.325!
Οι πίνακες αναγράφουν και τον πληθυσμό κατά φύλλο. Οι άνδρες το 2011 ήταν 3.262 ενώ το 2021 ανήλθαν σε 2.641. Οι γυναίκες το 2011 ήταν 3.100, ενώ το 2021 καταγράφηκαν σε 2.684.
Συνολικά ο πληθυσμός του Δήμου Κόνιτσας μειώθηκε κατά 1.037 άτομα, από το 2011 μέχρι και το 2021!
Αφ᾿ ενός η επαρχία μας ερημώνει με ταχύτατους ρυθμούς και αφ᾿ εφετέρου οι δραματικά μειωμένοι αριθμοί του πληθυσμού, θα πρέπει να προκαλέσουν έντονες ανησυχίες όχι μόνο στους τοπικούς πολιτικούς φορείς, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Εάν δεν αλλάξουμε τακτική σαν κράτος, εάν η Πολιτεία δεν λάβει πρωτοβουλίες και δεν δώσει κίνητρα στους νέους, όχι μόνο να έρθουν και να διαμείνουν στην επαρχία, αλλά και να επιδοτήσουν την μητρότητα, τότε είμαστε καταδικασμένοι σε αργό και βασανιστικό θάνατο!
Τα περισσότερα χωριά της επαρχίας Κόνιτσας και όχι μόνο, αποτελούνται από λιγοστούς κατοίκους. Αυτό δυστυχώς το γεγονός, δεν προκαλεί ερωτηματικά στους πολιτικούς ταγούς, οι οποίοι δεν αγωνιούν για το μέλλον του τόπου, παραμένοντας άπρακτοι και αδρανείς για την ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή μας βάζοντας φαρδιά την υπογραφή τους στην πληθυσμιακή μας συρρίκνωση...
Δείτε τον πίνακα της απογραφής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων:
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέραμε, ότι δυστυχώς η Κόνιτσα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει αναδείξει κάποια εξέχουσα προσωπικότητα ώστε να αναλάβει το τιμόνι του Δήμου.
Τα δραματικά νούμερα στην τελευταία απογραφή, θα πρέπει να χτυπήσουν το καμπανάκι σε όλους τους επίδοξους διεκδικητές της δημαρχίας και να τους προβληματίσουν!
Διότι τα τρομακτικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 εκπέμπουν SOS, καθώς ο Δήμος Κόνιτσας παρουσιάζεται μειωμένος κατά 1037 άτομα!!! Τί θα πράξουν για αυτό όσοι ορέγονται την καρέκλα του Δημάρχου;;; Θα το θέσουν ως μείζον θέμα στην ατζέντα τους;

Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάσει το νομοσχέδιο ν.455/2018 (Α’ 133), και με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής και οι τοπικές αρχές εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή.
Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου