17 Μαΐ 2023

Δήμος Κόνιτσας: Η θέση των παρατάξεων Παπασπύρου-Σπανού για τις ΑΠΕ

Υπέρ αλλά με σύνεση… των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τάσσεται η αντιπολίτευση του Δήμου Κόνιτσας.

Σε κοινή ανακοίνωση συγκεκριμένα, των παρατάξεων «Ο Τόπος μας Μπροστά» με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου και «Ο Τόπος που θέλω να ζω» με επικεφαλής το Βασίλη Σπανό, τονίζεται πως οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που φιλοδοξούν να αποτελέσουν την επόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κόνιτσας, δεδομένου ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Οκτωβρίου, εξετάζουν κατά περίπτωση τα αιτήματα αδειοδότησης για ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση τονίζει τα εξής:

Η Πράσινη Ενέργεια, ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αποτελεί το αντιστάθμισμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, έναντι της παραγωγής της με καύση ορυκτών και του τρόπου εξόρυξης αυτών.

Ως τοπική κοινωνία και ως Δήμος καλούμαστε να πάρουμε θέση, αφού ο σχεδιασμός εφαρμογής τους στην περιοχή μας, μέσα από τις διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), έχει προχωρήσει σημαντικά και είναι προ των πυλών ίσως και η υλοποίηση αντίστοιχων έργων, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, δεν αρνούμαστε μια τέτοια προοπτική αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο Δήμο Κόνιτσας, πάντα όμως με γνώμονα το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και τη λήψη μέτρων για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων αυτών.

Με το σκεπτικό αυτό εξετάζουμε και διαμορφώνουμε θέση, κατά περίπτωση, για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ), με βάση την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα ανταποδοτικά οφέλη. Για τα φωτοβολταϊκά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις στην αισθητική των χαρακτηριστικών της περιοχής που εγκαθίστανται. Όμως για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στα απάτητα και ιστορικά βουνά μας είμαστε αντίθετοι. Βάσιμα υποστηρίζουμε ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναδεικνύουν την ιστορική πορεία του τόπου μας και ταυτόχρονα αποτελούν ανερχόμενο τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας, χωρίς να παραβλέπουμε την πιθανή όχληση και διατάραξη της σπάνιας ενδημικής χλωρίδας και πανίδας.

Αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία, οι απόψεις της οποίας είναι για εμάς βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της θέσης που καλούμαστε να καταθέσουμε στα αρμόδια όργανα.

Εξετάζουμε κάθε φορά με προσοχή τα εκάστοτε δεδομένα, λαμβάνοντας πάντα σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντός μας και των σπάνιων οικοσυστημάτων της περιοχής μας.

pb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου