Μια ευκαιρία να συναντηθούν στην Κόνιτσα ακαδημαϊκοί, φοιτητές, νέοι επαγγελματίες, ερευνητές, τεχνίτες και ένα ευρύτερο (τοπικό) κοινό για να μελετήσουν και συζητήσουν για τα διαφορετικά επίπεδα της τέχνης της πέτρας αποτέλεσε το Εργαστήριο Παραδοσιακής Οικοδομικής της Πέτρας που υλοποιήθηκε από 18 έως 23 Μαρτίου.
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την ομάδα «Μπουλούκι», σε επιστημονική επιμέλεια του ερευνητικού εργαστηρίου CRISIS του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την υποστήριξη του Δήμου Κόνιτσας και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».
Κατά την εξαήμερη αυτή δράση, υπήρχαν ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, περιηγήσεις σε μνημεία αλλά και στο εσωτερικό ιδιωτικών κτιρίων και μια γιορτή στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας.
Υπήρχε όμως και το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου το οποίο ήταν ανοιχτό μόνο σε 22 συμμετέχοντες/ουσες που επιλέχθηκαν έπειτα από διαδικασία αίτησης και αξιολόγησης. Το πρακτικό αυτό μέρος αφορούσε ένα μικρής κλίμακας οικοδομικό έργο σε κοινόχρηστο χώρο έξω από την είσοδο της οικίας Χουσεΐν Σίσκο, στην Άνω Κόνιτσα.
Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλάμβανε τρία διακριτά «συνεργεία»-πεδία πρακτικής άσκησης:
-Την προετοιμασία της πρώτης ύλης-το πελέκημα της πέτρας
-Την αποκάλυψη του υφιστάμενου λιθόστρωτου και της πύλης εισόδου στον υπαίθριο χώρο της οικίας Χουσεΐν Σίσκο και
-Την κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης και μιας ραμπόσκαλας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Μπουλουκιού», μετά από τρεις ημέρες πρακτικής, οι 22 συμμετέχοντες του εργαστηρίου μυήθηκαν στα πρώτα μυστικά της οικοδομικής τέχνης της πέτρας και της χρήσης των εργαλείων από τους τρεις τεχνίτες: τον Κώστα Ταρνανά, τον Γιώργο Τσιλογιάννα και τον Χαράλαμπο Πάντο. Όλοι μαζί πελέκησαν περίπου 3 κ.μ. τοπικού ασβεστόλιθου, έχτισαν 5 τ.μ. ξηρολιθοδομής και κατασκεύασαν και αρμολόγησαν 12 τ.μ. λιθόστρωτου καταστρώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου