18 Οκτ 2022

Χωρικές Επενδύσεις στις τέσσερις πρωτεύουσες, σε Σούλι, Τζουμέρκα και Κόνιτσα

Σε επτά Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου θα διατεθεί το 36% των πόρων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος. Πρόκειται για κονδύλια 116 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Οι ΟΧΕ, αποτελούν εργαλείο ενσωματωμένο στα νέα προγράμματα με βασική φιλοσοφία την ολοκληρωμένη παρέμβαση σε μία επιλεγμένη περιοχή, την δρομολόγηση έργων, την δικτύωση και την ενεργοποίηση όλων των πόρων, οικονομικών και κοινωνικών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα, όπου παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές των Περιφερειακών Προγραμμάτων, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό αυτό, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά και τις ΟΧΕ που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση –στα πρότυπα των Βιώσιμων Αστικών Σχεδίων- θα δημιουργηθεί για κάθε μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες των Νομών. Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι από τις αρχές του νέου έτους θα τρέξουν πόροι από την Τεχνική Βοήθεια προς τους τέσσερις δήμους ώστε να ξεκινήσουν την προετοιμασία μελετών.

Πέρα από τα τέσσερα προγράμματα για τα αστικά κέντρα της Ηπείρου θα ετοιμαστούν τρεις ακόμη ΟΧΕ με σημείο αναφοράς τον ορεινό όγκο.

Η πρώτη θα είναι για την περιοχή του Σουλίου, η δεύτερη για την περιοχή των Τζουμέρκων με σημείο αναφοράς τους Καλαρύτες και το Συράκο και η τρίτη για την περιοχή της Κόνιτσας και των Μαστοροχωρίων με επίκεντρο τους ιαματικούς πόρους στον Αμάραντο και τα Καβάσιλα.

Στην παρατήρηση που έγινε στον κ. Καχριμάνη ότι αυτό μπορεί να αποτελεί κατακερματισμό του προγράμματος, απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες Χωρικές Επενδύσεις θα απορροφήσουν το 36% των πόρων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Σημειώνεται ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την Ήπειρο ανέρχεται σε 426 εκατομμύρια ευρώ.

Από τους Κοινοτικούς τονίστηκε ότι μία από τις πιο πετυχημένες ΟΧΕ της τρέχουσας περιόδου για την Ελλάδα αποτελεί αυτή που υλοποιείται στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Η επιτυχία προς το παρόν κρίνεται μόνο με βάση την απορρόφηση πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου