29 Σεπ 2022

Τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης και σύντομη κριτική για τον Δήμο Κόνιτσας

Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη από είκοσι (20) Σεπτεμβρίου 2022 έως και είκοσι οκτώ (28) Σεπτεμβρίου 2022 για λογαριασμό του ιστολογίου e-konitsa. 

Η ερώτηση που τέθηκε στους πολίτες ήταν η εξής: "Θα στηρίξετε την κοινή κάθοδο Α. Παπασπύρου και Β. Σπανού στις Δημοτικές Εκλογές του 2023;". 

Συμμετείχαν και ψήφισαν συνολικά χίλιοι τριακόσιοι είκοσι οκτώ (1328) χρήστες. Οι εξακόσιοι πενήντα (650) απάντησαν: "Α. Θα τους στηρίξω", ενώ οι εξακόσιοι εβδομήντα οκτώ (678) απάντησαν: "Β. Δεν θα τους στηρίξω".

Όσοι δηλαδή στηρίζουν την κοινή κάθοδο των δύο παρατάξεων έλαβαν  48.95%. Ενώ όσοι διαφωνούν και δεν θα στηρίξουν την συνεργασία των δύο υποψηφίων έλαβαν 51.05%.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα δεν αναδεικνύουν κάποιον νικητή ή χαμένο, διότι τα ποσοστά όσων στηρίζουν και όσων δεν στηρίζουν, απέχουν μόλις 2%...

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέραμε, ότι δυστυχώς η Κόνιτσα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει αναδείξει κάποια εξέχουσα προσωπικότητα ώστε να αναλάβει το τιμόνι του Δήμου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει η συζήτηση, για το πόσο φθαρμένος ή όχι, θα βγει ο νυν Δήμαρχος κ. Νικόλαος Εξάρχου από την πρώτη του θητεία ως Δήμαρχος Κόνιτσας, το αποτέλεσμα της  δημοσκόπησης μπορεί να του δίνει αφενός μικρή πολιτική αισιοδοξία, αφετέρου όμως θεωρείται και τρεπτό, διότι όταν βρίσκεσαι στο τιμόνι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δύσκολα δεν θα έχεις πολιτικό κόστος.

Η κοινή κάθοδος των κ. Ανδρέα Παπασπύρου και κ. Βασίλη Σπανού, από την μία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, προβληματίζοντας τους υποστηρικτές και των δύο παρατάξεων. Από την άλλη, η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα πρέπει να χρωματίζεται πολιτικά ή ιδεολογικά, πράγμα το οποίο μπορεί και να σημαίνει πρώτα αγάπη για τον τόπο.

Ο κ. Ανδρέας Παπασπύρου βλέποντας ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και ότι δεν θεωρείται δεδομένη η επιτυχία του αναγκάστηκε να συνεργαστεί με την παράταξη του κ. Βασίλη Σπανού.

Το γεγονός ότι δημοσκοπικά δεν ξεχώρισε κανείς, θα πρέπει να χτυπήσει το καμπανάκι σε όλους τους επίδοξους διεκδικητές της δημαρχίας και να τους προβληματίσει!

Μήπως είναι ώρα, να θέσουν υποψηφιότητα και να βγουν μπροστά για την διεκδίκηση του ιστορικού Δήμου Κόνιτσας, νέοι άνθρωποι με όρεξη και αγάπη για τον τόπο μας; 

Διότι τα τρομακτικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 εκπέμπουν SOS, καθώς ο Δήμος Κόνιτσας παρουσιάζεται μειωμένος κατά 1037 άτομα!!! Τί θα πράξουν για αυτό όσοι ορέγονται την καρέκλα του Δημάρχου; Θα το θέσουν ως μείζον θέμα στην ατζέντα τους;

Οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάσει το νομοσχέδιο ν.455/2018 (Α’ 133), και με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής και οι τοπικές αρχές εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή.

Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου