Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης εορτάστηκε στην ακριτική κωμόπολη της Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων και στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Κονίτσης, όπου βρίσκεται παρεκκλήσιο του τιμωμένου Αγίου.
Την παραμονή της εορτής ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Κονίτσης, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, τη ευγενική προσκλήσει του οικείου και πολιού Ιεράρχη Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου, πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, συνοδευόμενος δε από τον Αρχιδιάκονο π. Ιάκωβο Χρόνη και από τον εξ Ιωαννίνων καταγόμενο Αρχιερατικό Επίτροπο Εκάλης – Ν. Ερυθραίας Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Ντέτσικα στον οποίο ανατέθηκε η διακονία του θείου κηρύγματος, με θέμα την αξία και το νόημα της εν Χριστώ ζωής και πως αυτή ταυτίζεται με τον βίο του εορταζομένου Αγίου.
Την κυριώνυμο ημέρα ο κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε το μυστήριο της θείας ευχαριστίας πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως Δρυϊνουπούλεως, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, ο πολιός οικείος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο κ. Κύριλλος αναφερόμενος στον βίο και την θεολογική σημασία της εορτής του τιμωμένου Αγίου. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη κ. Ανδρέα για την τιμητική πρόσκλησή του, ενώ αντάλλαξαν ευχές για καλή και καρποφόρα αρχιεροσύνη.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Ιωάννη εκ Κονίτσης
Ο Άγιος νεομάρτυρας Ιωάννης, γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, από γονείς Μουσουλμάνους. Ο πατέρας του ήταν Δερβίσης και Σέχης στο αξίωμα. Είκοσι χρονών, μπήκε και αυτός στο τάγμα των Δερβίσηδων. Αφού έκανε αρκετά χρόνια στα Ιωάννινα, πήγε στο Βραχώρι (Αγρίνιο) της Αιτωλίας, όπου κατοίκησε σ’ ένα οίκημα, που ονομαζόταν Μουσελίμ σεράι.
Ξαφνικά όμως, άρχισε να ζει σαν χριστιανός, πέταξε τα ενδύματα του Δερβίση και ντύθηκε χριστιανικά. Έπειτα πήγε στην Ιθάκη, όπου δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα με το όνομα Ιωάννης.
Όταν επανήλθε στην Αιτωλία, παντρεύτηκε στο χωριό Μαχαλάς και έκανε το επάγγελμα του αγροφύλακα. Ο πατέρας του όμως, έστειλε απεσταλμένους να τον μεταπείσουν, αλλά αυτός τους έδιωξε. Τότε συλλήφθηκε από τον Μουσελίμη του Βραχωρίου, στον όποιο ομολόγησε με θάρρος το χριστιανικό του όνομα και την αγάπη του στον Χριστό. Βασανίστηκε ανελέητα. Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 23 Σεπτεμβρίου 1814 μ.Χ. Οι χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του και το έθαψαν σ’ ένα αγρόκτημα στο Βραχώρι.
Τα άγια λείψανα του οι πιστοί τα μετέφεραν και τα εναπόθεσαν σε κρύπτη της Ιεράς Μονής Προυσού, όπου και ανευρέθησαν στις 4 Ιανουαρίου 1974 μ.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου