5 Δεκ 2020

Παναγία Μολυβδοσκεπάστου, το Μοναστήρι δίπλα στον Αώο

Ένα φρουριακού τύπου καστρομονάστηρο που προκαλεί δέος στον προσκυνητή
Στο σημείο που ο ποταμός Αώος συναντάται με τον Σαραντάπορο, δίπλα στα σύνορα με την Βόρειο Ήπειρο και 20 χιλιόμετρα από την ακριτική Κόνιτσα, συναντάται η Παναγία του Μολυβδοσκεπάστου.
Ένα Βυζαντινό, ανδρικό Μοναστήρι από τα παλαιότερα και ομορφότερα ολόκληρης της Ηπείρου. Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως είναι η ονομασία της, οφείλει το ιδιαίτερο όνομά της στο γεγονός ότι την στέγη του Καθολικού της Μονής σκεπάζανε φύλλα μολύβδου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βόλια στον πόλεμο... και όχι τα συνηθισμένα κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες.
Σύμφωνα με την Παράδοση ιδρυτής της Μονής είναι ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος, ο οποίος έχτισε την Μονή κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία στην Σικελία (671–672 μ.Χ), ενώ ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος ανέλαβε την μετέπειτα ανακαίνισή της.
Λειτούργησε και ως έδρα της Αρχιεπισκοπικής Πωγωνιανής το διάστημα μεταξύ 12ου - 17ου αιώνος, ενώ από τον 14ο αιώνα λειτουργούσε ως Σχολή Χειρογράφων. Το καλοκαίρι του 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί το Καθολικό της και να καούν τα Κελλιά και η Τραπεζαρία της.
Σήμερα, εκτός από το σημαντικό γεγονός ότι η Μονή  έχει καταστεί πνευματική όαση για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, χαρακτηρίζεται και για την φρουριακή της όψη, διαθέτει ανακαινισμένα κελλιά, δύο καμπαναριά και έναν όμορφο κήπο, καθώς και εκλεκτή συνοδεία Πατέρων με μοναστικό πρόγραμμα. Οι αγιογραφίες του Καθολικού χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της στηρίζεται πάνω σε υπολείμματα παλιότερου μαρμάρινου.
Το 1988 ανέλαβε την Ηγουμενία και την διοίκηση της Μονής ο Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος Διαμάντης, ο οποίος για 31 χρόνια διακόνησε θυσιαστικά μέχρι την κοίμησή του το 2019.
Σημερινός Ηγούμενος της Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μάϊπας, πνευματικό παιδί και άξιος διάδοχος του πατρός Θεοδώρου.

1 σχόλιο:

  1. Την ευλογία σας πατερουλι να έχουμε κ την ευχή. Η Παναγία μας να μας φιλάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή