Στις νότιες πλαγιές του Γράμμου, στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων και κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη η Αετομηλίτσα, ένα από τα 10 υψηλότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Βρίσκεται σε μια πανέμορφη κατάφυτη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.430 μέτρων, ψηλότερα από κάθε άλλο χωριό της περιοχής της Κόνιτσας. Μέχρι το 1928, ονομαζόταν Ντένισκο, που στα σλαβικά σημαίνει προσήλιο και δηλώνει το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού.
Το βλαχοχώρι που πέφτει σε “χειμερία νάρκη”
Η Αετομηλίτσα κατοικείται μονάχα τους θερινούς μήνες από κτηνοτρόφους, ενώ το χειμώνα οι οικογένειες μετακινούνται με τα κοπάδια τους στους νομούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τον 18ο και 19ο αιώνα, η Αετομηλίτσα γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Διέθετε 40.000 πρόβατα και οι αγωγιάτες και έμποροι του χωριού έφταναν μέχρι την Αυλώνα της Αλβανίας και την Νιγρίτα των Σερρών, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, οι κάτοικοι του χωριού δημιούργησαν ένοπλες ομάδες για την προστασία των κατοίκων από τους βούλγαρους κομιτατζήδες και την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έτσι πολλοί Αετομηλιτσιώτες βρέθηκαν στην Έδεσσα, τη Φλώρινα, τις Σέρρες και άλλες πόλεις και χωριά της Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και αργότερα του Εμφυλίου, η περιοχή υπέστη μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να διασκορπιστούν σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα. Ανοικοδομήθηκε στα μετεμφυλιακά χρόνια και διατήρησε το γραφικό της χαρακτήρα. Η Αετομηλίτσα σήμερα διατηρεί την κτηνοτροφική νομαδική ζωή και, ταυτόχρονα, είναι ένας ιδιαίτερος τόπος παραθερισμού. Αποτελεί αφετηρία για πεζοπορία και ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές του Γράμμου. Η θέα από το χωριό είναι αναμφίβολα μαγευτική για οποιονδήποτε επισκέπτη.
Δείτε την Αετομηλίτσα μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, Μάκη Θεοδώρου (Nature Drone):
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου