Το Τσιφλίκιοϊ (τουρκ. Çiftlikköy) είναι χωριό της Ανατολικής Θράκης 60χλμ ΒΔ της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από ομάδα οικογενειών με καταγωγή την Κόνιτσα της Ηπείρου. Η περιοχή του χωριού αρχικά αποτελούσε τμήμα τσιφλικιού πριν συγκρωτηθεί ο οργανωμένος οικισμός εξ ου και η ονομασία του. Στο Τσιφλίκιοϊ κατοικούσαν μόνο Έλληνες που την περίοδο 1973-74 αριθμούσαν 450 άτομα (75 οικογένειες [1]. Το 1906 ο αριθμός των οικογενειών αυξάνεται σε 200 [2] ενώ λίγο πριν την ανταλλαγή το Τσιφλίκιοϊ είχε 720 κατοίκους [3]. Σχολείο στον οικισμό υπήρχε από την περίοδο 1873-74 με 40 μαθητές, 1 δάσκαλο και συνολικές δαπάνες 4000 γρόσια [1] και το 1895 απέκτησε καινούργιο κτίριο [2]. Εκκλησιαστικά ήταν τμήμα της Μητρόπολης Δέρκων με δύο ναούς τον παλαιό της Αγίας Παρασκευής που βρισκόταν λίγο έξω από τον οικισμό δίπλα στα κοιμητήρια και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που αποπερατώθηκε το 1871.
Οι καλλιεργήσιμες γαίες ήταν περιορισμένες και σε αυτές έσπερναν σιτάρι, βρώμη, κριθάρι καλαμπόκι και λινάρι. Η βασική πηγή εισοδήματος ήταν η υλοτομία από τα πλούσια δάση της περιοχής και η παραγωγή κάρβουνου που πωλούνταν στις αγορές της Πόλης. Υπήρχαν και αρκετά κοπάδια από πρόβατα, αγελάδες, βουβάλια και γουρούνια, μέχρι και καμήλες που χρησιμοποιούσαν για μεταφορές αγαθών. Αρκετοί ήταν οι άντρες και οι κοπέλες που αναζητούσαν εργασία στην πρωτεύουσα. Κατά την περίοδο του Α' Βαλκ. Πολέμου το Τσιφλίκιοϊ, όπως και τα άλλα καταληφθέντα από τους Βούλγαρους χωριά της επαρχίας Δέρκων, θα απογυμνωθουν πλήρως η κοινοτική αλλά και οι ιδιωτικές περιουσίες. Στον Α' Π.Π. θα είναι από τα λίγα χωριά της Ανατολικής Θράκης, που παρά τις επανελλημένες επιδρομές των Τούρκων προσφύγων, θα αντισταθεί και δεν θα εκπατριστεί. Την άνοιξη του 1924 οι κάτοικοι του Τσιφλίκιοϊ θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού πρώτα συμβιώσουν για λίγους μήνες με μουσουλμάνους πρόσφυγες από την Μακεδονία. (πηγές [1] Επετηρίς Θρακικού Λαογρ. Συλλόγου, 1974), [2] Ημερολόγιο Εθν. Φιλανθρ. Καταστημάτων, 1906, [3] Λ. Κενανίδης, Η Εκκλησιαστική, Εκπαιδευτική, Πνευματική και Κοινωνική Ζωή των Προσφύγων Εγκαταστάθηκαν στην πόλη και την Επαρχία Γιαννιτσών, Διδ. Διατρ., 2015, [4] Μαυρη Βίβλος Διωγμών, Οικ. Πατριαρχείο, 1919).
Στην Ελλάδα θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στον κάμπο των Γιαννιτσών στη θέση Λουτρά Μ. Αλεξάνδρου. Την καινουργια τους πατρίδα την ονόμασαν Νέα Πέλλα. Στην εφαρμογή μπορείς να εντοπίσεις 429 προγόνους από το Τσιφλίκιοϊ, που εκτός από τη Νέα Πέλλα εγκαταστάθηκαν και στη Λιβαδιά Σερρών. Βρες τη ρίζα σου, μοιράσου την ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου