Την υλοποίηση ενός ποσοστού της τάξης του 80% εκτιμά πως έχει πετύχει στο σχεδιασμό της η Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, με την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας, που θα φιλοξενεί ανήλικα αγόρια καθώς και... μετά την επαναλειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2021 και της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής, που φιλοξενεί σήμερα ανήλικα και των δύο φύλων ηλικιών 4-12 ετών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Μαρία Τσολάκη για το Κέντρο Πρόνοιας της Ηπείρου, η παιδική προστασία ήταν πάντα κεντρική αποστολή που όμως, είχε ατονήσει και οι λόγοι ήταν η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος και η αντίληψη που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι τα παιδιά είναι καλύτερο να είναι στα αστικά κέντρα. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν ή να υλολειτουργούν οι μονάδες του Κέντρου στην Ήπειρο.
Χρειάστηκε έρευνα και στενή συνεργασία με τους Δήμους της αλλά και ανατροφοδότηση από άλλες περιοχές της χώρες που έχουν αιτήματα για παιδική προστασία και για τα οποία αποδεικνύεται πως ο τρόπος διεκπεραίωσης δεν ήταν και ο βέλτιστος, υπήρχαν παιδιά που δεν έβρισκαν το σωστό χώρο για να ζήσουν μετά τη δικαστική εντολή για απομάκρυνση από το οικογενειακό τους περιβάλλον, σύμφωνα με την κ. Τσολάκη. “Η προστασία του παιδιού είναι η κορυφαία στόχευσή μας ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας” τόνισε η πρόεδρος για μια ακόμα φορά.
Ωστόσο, το να ανοίξει μια κλειστή δομή ή έστω να επαναλειτουργήσει, δεν είναι μια απλή διαδικασία, αντίθετα είναι πάρα πολύ δύσκολη, χρειάζεται σχεδιασμός, απαιτούνταν να συνηγορήσουν επιστημονικοί φορείς και φυσικά στόχος βασικός πέραν του καθ’ αυτώ προνοιακού, ήταν να ενισχυθούν οι παραμεθόριες περιοχές που φιλοξενούν αυτές τις δυο μονάδες, περιοχές που είχαν την κουλτούρα και την υποδομή. Ήταν σημαντικό και για τις δύο περιοχές, την Κόνιτσα και την Πωγωνιανή, να επαναλειτουργήσουν οι δομές, οι τοπικές κοινωνίες τις θέλουν, σημείωσε η κ. Τσολάκη.
“Δεν είναι απλό, βάζουμε το κλειδί και ανοίγουμε μια δομή” σχολίασε. Και συμπλήρωσε πως “Κατά τη διαδικασία υλοποίησης του εγχειρήματος, λάβαμε υπόψη όλες τις παραμέτρους, ξέρουμε τι κάναμε και πρέπει να ξέρει και ο κόσμος γιατί το κάναμε”.
Μετά τα 18
Επόμενος στρατηγικός στόχος του Κ.Κ.Π.Η είναι να λειτουργήσουν στην Μονάδα Κόνιτσας εργαστήρια προεπαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ολοκληρωμένης παιδικής προστασίας στην Ήπειρο για τα παιδιά όλων των φιλοξενούμενων παιδιών μας, με ποιοτικά κριτήρια. Μικρές δομές με εξατομικευμένη φροντίδα και στήριξη όσων παιδιών χρήζουν προστασίας, ταυτόχρονα με την προωθούμενη αναδοχή- υιοθεσία, η οποία στο Κέντρο Πρόνοιας Ηπείρου έχει ήδη θετικά αποτελέσματα.
Για τα παιδιά αυτά δεν υπάρχει πλαίσιο για μετά τα 18 χρόνια. Η Κόνιτσα είναι μια περιοχή όπου στη δομή λειτουργούσαν εργαστήρια προεπαγγελματικής κατάρτισης και παιδιά που δε μπορούσαν να τελειώσουν το λύκειο, έγιναν πετράδες, αγιογράφοι, έμαθαν ξυλογλυπτική και πήραν τεχνική πιστοποίηση που τους χρησίμεψε για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σήμερα εργάζονται στα αντίστοιχα επαγγέλματα.
Η διοίκηση του Κέντρου Πρόνοιας αναζητά πιο διευρυμένες ειδικότητες σήμερα, ώστε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία και που συνήθως δεν πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες, να στηριχθούν και να καταρτιστούν σε ειδικότητες για να έχουν μια δουλειά για το μέλλον τους, ανέφερε η κ. Τσολάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου