4 Ιαν 2019

Στρατηγός Κωνσταντίνος Δόβας

Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1898, όπου και παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές. Άριστος μαθητής σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, απ΄ την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1918.

Ανήλθε στα ανώτερα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας. Φοίτησε στην ανωτέρα σχολή πολέμου και στη Γαλλική σχολή πολέμου. Τιμήθηκε κατ΄ εξαίρεση, αν και δεν ήταν Γάλλος.
Νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα Λευκιάδου, αλλά δεν απέκτησε τέκνα.
Ο πόλεμος του 1940-41 τον βρίσκει διευθυντή του τμήματος επιχειρήσεων του 3ου Γραφείου, δηλ. των επιχειρήσεων στο μέτωπο της Αλβανίας. Ο Αλέξανδρος Παπάγος του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Σ΄ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων ο Κωνσταντίνος Δόβας θεωρούνταν ο νους, ο οφθαλμός και το δεξί χέρι του Αρχιστρατήγου...
Παπάγου. Ήταν ακαταπόνητος εργάτης. Πολλές φορές εργάζετο πέρα από το ωράριο, μέχρι τη βαθειά νύχτα. Είχε καταπληκτική ευχέρεια να συντάσσει διαταγές και υπομνήματα. Σ΄ αυτόν αποδίδουν το περίφημο ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου, που ανήγγειλε την επίθεση των Ιταλών. Ήταν πανέξυπνος και επιβάλλονταν όχι με το ύφος του ανωτέρου, αλλά με το παράδειγμα και τη γοητεία.

Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής συνέχισε τον πόλεμο κατά του Άξονος, επικεφαλής της μυστικής οργανώσεως «Όμηρος».
Το 1947 ήταν επιτελάρχης του Β΄ σώματος στρατού. Ανέλαβε την διοίκηση της 75ης ταξιαρχίας και την άμυνα της Κόνιτσας. Την 25η Δεκεμβρίου τραυματίστηκε στις επιχειρήσεις.

Το 1954 έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αρχηγός του Στρατιωτικού οίκου του βασιλέως ως το 1967. Τον Δεκέμβριο του 1967 προσπάθησε να ανατρέψει την Δικτατορία, αλλά απέτυχε. Ο Βασιλεύς έφυγε κι εκείνος σηκώνοντας το βάρος της αποτυχίας κάμφθηκε σωματικά και ψυχικά. Του αφαιρέθηκαν όλα τα στρατιωτικά αξιώματα και τον Ιούλιο του 1973 πέθανε ως απλός στρατιώτης μόνο με τη γαλανόλευκη. Τον αποχαιρέτησαν ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο 2000 περίπου Έλληνες. Όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία αποδόθηκαν πάλι τα αξιώματα και η σύζυγός του έλαβε αξιοπρεπή σύνταξη.

Η εργατικότητα, η ταπεινοφροσύνη και η αφοσίωση στο καθήκον ήταν τα χαρακτηριστικά του. Απέκτησε ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο. ένα αξιόλογο ακίνητο στο κέντρο της Πρωτεύουσας. Επιθυμία του ήταν να διατεθεί σε κοινωφελή σκοπό. Τέτοιος σκοπός θεωρήθηκε η βράβευση των τριών πρώτων Αριστούχων μαθητών των τάξεων του Λυκείου της γενέτειράς του Κόνιτσας.

Η Μαργαρίτα Δόβα, ευγενής ψυχή, αντάξια του συζύγου της φρόντισε για την εκτέλεση αυτής της επιθυμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου