4 Ιαν 2019

Εριφίλη Οικονομίδου - Κούσιου

Η Εριφίλη, πρωτότοκη κόρη, μετά από τρία αγόρια του Αλέξανδρου Οικονομίδη και της Αριστέας Στεφάνου, γεννήθηκε στην Κόνιτσα στις 22 Ιανουαρίου 1917, όπου και έζησε όλα τα μαθητικά της χρόνια. Το 1936 με προτροπή των γονέων της αναχώρησε για το Βουκουρέστι Ρουμανίας, όπου παντρεύτηκε, στις 26 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου Κούσιο, καταγόμενο επίσης από την Κόνιτσα, που ζούσε όμως μόνιμα εκεί, με τον οποίο απέκτησε δύο αγόρια, το Δημήτριο και τον Νικόλαο. Χάνοντας πρόωρα το μικρότερό της παιδί, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στον πρωτότοκο Δημήτριο και επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1947, με σκοπό, σαν γνήσια Ηπειρώτισσα Μάνα, να κάνει το γιο της Έλληνα, κάτι που δεν αμέλησε σ΄ όλη την υπόλοιπη ζωής της.

Με την επιστροφή της στην Κόνιτσα βρέθηκε μέσα στα γεγονότα του τότε εμφυλίου πολέμου, πρωτοστάτησε στην προσφορά των ηρωικών γυναικών της Κόνιτσας στην πατρίδα και αργότερα της απονεμήθηκε το μετάλλιο των Εξαίρετων Πράξεων. Αργότερα στην Αθήνα εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο τότε Υπουργείο Ανοικοδομήσεως και δεν ακολούθησε το σύζυγό της που μετανάστευσε το 1952 στον Καναδά, αλλά με πείσμα επέμενε ο γιος της ν΄ αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Ελλάδος. Από τότε αφοσιώθηκε στη δική του σταδιοδρομία, ακολούθησε την οικογένειά του για ένδεκα χρόνια (1983 - 1994) στις Βρυξέλλες του Βελγίου και κατάφερε να αναθρέψει Ελληνικά και το μοναδικό εγγονό της Κωνσταντίνο Κάσιο. Παρά την ασθενική της κράση ήταν πάντα ενθαρρυντική σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας, προσφέροντας ουσιαστική αλλά και ηθική βοήθεια σ΄ όλους, συγγενείς, γνωστούς, φίλους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δεν διέκοψε ποτέ τους δεσμούς της με τη γενέτειρά της, την Κόνιτσα, και έφυγε ήσυχα και ξαφνικά στις 3 Ιανουαρίου το 1997.

Ο γιος της Δημήτριος Κωνστ. Κούσιος, με πλήρη συναίσθηση της πολλαπλής της συμβολής στη δική του εξέλιξη, αλλά και με ειλικρινή ευγνωμοσύνη σε μία Υπέροχη Μάνα και μία Γενναία Ηπειρώτισσα, καθιέρωσε το ετήσιο ΕΡΙΦΙΛΕΙΟ ΕΠΑΘΛΟ, που απονέμεται από το 1998 στο νέο - νέα από τον Δήμο της Κόνιτσας, που πέτυχε τη μεγαλύτερη Βαθμολογία κατά την εισαγωγή του σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου