Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1891. Ήταν γιος του Γεωργίου και της Άννας Παπαχρηστίδη. Ο πατέρας του εργάστηκε πολλά χρόνια ως γραμματέας της Μητρόπολης. Μαζί με τα τρία άλλα αδέρφια του, το Χρήστο, τον Αγησίλαο και τον Ιωάννη, μετανάστευσε πολύ νέος στην Αμερική. Στον πόλεμο του 1912 - 1913 ήρθαν και οι τέσσερις στην Ελλάδα και πολέμησαν ως εθελοντές στο Μπιζάνι για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας και της Ηπείρου γενικότερα. Η ενέργειά τους αυτή δείχνει τη φλογερή τους αγάπη για την Ήπειρο και τη γενέτειρά τους. Ξαναέφυγαν για την Αμερική. Ο Ηρακλής παντρεύτηκε τη δασκάλα Ματθίλδη κι απέκτησε ένα γιο, το Νικόλαο.
Η νοσταλγία της πατρίδας ήταν μεγάλη, γι΄ αυτό και ξαναγύρισαν με τον αδελφό του Χρήστο στην Κόνιτσα και εγκαταστάθηκαν μόνιμα το 1929. Τα δύο αδέλφια από κοινού επένδυσαν όλα τα χρήματά τους εδώ στην Κόνιτσα αγοράζοντας κτήματα και δημιουργώντας αξιόλογη...
περιουσία με επιχειρήσεις, ξενοδοχείο και εστιατόριο. Αξιοποίησαν επίσης τα λουτρά των Καβασίλων με ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.λ.π.
περιουσία με επιχειρήσεις, ξενοδοχείο και εστιατόριο. Αξιοποίησαν επίσης τα λουτρά των Καβασίλων με ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.λ.π.
Ήρθε όμως ο πόλεμος του 1940 και έπαθαν πλήρη καταστροφή και στα λουτρά και στην Κόνιτσα. Οι Ιταλοί υποχωρώντας έκαψαν το ξενοδοχείο και πήραν ομήρους στην Ιταλία τα δύο αδέλφια.
Μετά τον πόλεμο ο Ηρακλής Παπαχρηστίδης δραστηριοποιείται και πάλι στην Κόνιτσα, με τη λειτουργία του ξενοδοχείου «ΠΙΝΔΟΣ». Το 1954 εξελέγη Δήμαρχος και πρόσφερε πολλά στον τόπο που αγαπούσε.
Το 1956 πέθανε από καρδιακή προσβολή! Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για την Κόνιτσα φαίνεται και στη διαθήκη του. Στο κληροδότημά του, που το διαχειρίζεται τριμελής επιτροπή, υπάρχει όρος σύμφωνα με τον οποίο κάθε χρόνο προικοδοτούνται δύο άπορα κορίτσια και βραβεύονται οι αριστούχοι μαθητές του Γυμνασίου (εξαταξίου τότε, σήμερα Γυμνασίου - Λυκείου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου