Γράφει ο Ανδρέας Μέγος
Ευχάριστα τα νέα για ένα θέμα που έχω δώσει "μάχη" την τελευταία δεκαπενταετία, μαζί με πολλούς ακόμη ανθρώπους. Σύντομα θα δούμε ξανά στην Κόνιτσα το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης επανατοποθετημένο στη θέση που του αρμόζει, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής κυρίου Νίκου Εξάρχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Ήπειρος TV1.
Ο Δήμαρχος ανέλυσε ο ίδιος το σκεπτικό του για την επανατοποθέτηση του αγάλματος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους Μπολσεβίκους που σεβάστηκαν αγάλματα και ιστορικά μνημεία στην Ρωσία.
«Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι έχει... σχέση με την ιστορία μας… Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα..» είπε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «έχουμε το άγαλμα της βασιλίσσης Φρειδερίκης, ένα ιστορικό άγαλμα για την τοποθέτηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό…»!
Ο ίδιος θεωρεί ότι το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί και δεσμεύτηκε πως θα το φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Το άγαλμα αυτό, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκού, το οποίο σήμερα βρίσκεται μέσα σε αποθήκη του Δήμου Κόνιτσας, στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης από τις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τον Συμμοριτοπόλεμο, για να τιμήσει την επίσκεψη της Βασίλισσας Φρειδερίκης στην Κόνιτσα στις 7 Ιανουαρίου 1948, μία ημέρα μόλις μετά την λήξη των μαχών (που ξεκίνησαν τα ξημερώματα των Χριστουγέννων του 1947) και με συνθήκες ακόμη επικίνδυνες, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες και τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών αρχών, σε μιά επιδειξη πραγματικού προσωπικού θάρους.
Δέσποζε στην πλατεία μέχρι το 1971 όταν η Δικτατορία των Συνταγματαρχών το "ξήλωσε" και από τότε λίγοι είχαν την τύχη να το δουν. Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, παρόλο που είναι απροστάτευτο επάνω στον τσιμέντο.
Το άγαλμα όταν βρισκόταν στην πλατεία της Κόνιτσας, σε επιχρωματισμένη φωτογραφία περί τα μέσα του 60'.
Το άγαλμα της αείμνηστης Βασίλισσας Φρειδερίκης το αφαίρεσαν το 1973 οι Φλούδας και Κουτσέλης ,νύχτα , όταν άλλαξε το πολίτευμα της χώρας ο Γεω. Παπαδόπουλος, από βασιλευομένη σε Προεδρική δημοκρατία και ο ίδιος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέμεινε πρόεδρος έως την 25 Νοε. 1973 όταν τον ανέτρεψε ο Ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιστορική δικαιοσύνη είναι με το μέρος της βασίλισσας και η επανατοποθέτηση του αγάλματος πρέπει να γίνει άμεσα.Η ίδια το 1948 είχε τρέξει δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της Κόνιτσας, όταν οι αντάρτες ήταν ακόμα στα γύρω βουνά.
Τέλος, από τα 200 χρόνια ελεύθερου κράτους , τα 150 είχαμε βασιλείς.
Πρέπει να σεβόμαστε την νεότερη ιστορία της πατρίδας μας , άπαντες. Ειδικά οι βουλευτές που σήμερα είναι στο αξίωμα και αύριο πιθανόν να μην είναι αν δεν εκλεγούν από την ψήφο του λαού.
Πολύ θετική η απόφαση του Δημάρχου, διότι, ό,τι και να λένε οι βλέποντες ιδιοτελώς και μονομερώς την Ιστορία, η Βασίλισσα Φρειδερίκη είναι τμήμα της Ιστορίας του τόπου και συνδέθηκε με μία κρίσιμη πολεμική περίοδο του Ελληνιμοσύ στην Ήπειρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεώργιος Κουρκούτας, Καθηγητής φιλόλογος