Θωμάς Θεολόγης συγγραφέας του έργου: "ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ" - Με αφορμή την εκπομπή «Η Μηχανή του χρόνου»
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ: «Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»
Στο περιοδικό «ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ» του Οκτωβρίου 2014, διάβασα ένα πολυσέλιδο «ΑΦΙΕΡΩΜΑ» στο Νίκο Μπελογιάννη. Μάλιστα στη συνέντευξη του γιού του Μπελογιάννη (Νίκος Μπελογιάννης και αυτός) μεταξύ άλλων λέει ότι εκτός από το Ζαχαριάδη που ήθελε τον Μπελογιάννη νεκρό, το ίδιο επιθυμούσε και η... Βασίλισσα Φρειδερίκη και αναλύει το γιατί:
«Ένα άτομο με χαρακτήρα ύαινας μην περιμένεις να σκεφτεί όπως εμείς… Ήξερε μόνο να καταστρέφει ανθρώπους».
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνω ότι η αγνωμοσύνη είναι ένα από τα μειονεκτήματα της φυλής μας! Από τα πολλά παραδείγματα που το αναδεικνύουν, θα περιοριστώ σε αυτά τα λίγα.
-Ο Πυθαγόρας πέθανε στην εξορία από πείνα, όπως και οι Σοφοκλής και Αριστοφάνης!
- Ο Μιλτιάδης πέθανε στη φυλακή όπως και ο Φειδίας!
-Ο Θεμιστοκλής πέθανε στην εξορία, όπως και οι Αισχύλος , Αναξαγόρας, Ηρόδοτος, Ικτίνος, Ευριπίδης, Αλκιβιάδης, Θουκυδίδης, Πλάτων και Ισοκράτης!
-Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε και ο Καραϊσκάκης που μας λύτρωσε από τον τούρκικο ζυγό μετά την έξοδο του Μεσολογγίου το 1826, καταδικάστηκε ως προδότης από «Μαυροκορδάτειο Στραβοδικείο».
Όσο για τη Φρειδερίκη που ήταν «ένα άτομο με χαρακτήρα ύαινας» (ύαινα είναι το πλέον άγριο σαρκοβόρο θηλαστικό), παραθέτω εν συντομία το έργο της και σας παρακαλώ να κρίνετε εάν δίκαια οι Διεθνείς Γυναικείες Οργανώσεις κήρυξαν τη Φρειδερίκη το 1949 ΠΡΩΤΗ ΜΗΤΕΡΑ της χρονιάς!
Αυτή τη διάκριση δεν είναι τυχαία! Μέσα στον όλεθρο και στην καταχνιά της δυστυχίας που επικρατούσαν στη χώρα μας-κυρίως την τετραετία 1946-1949- πρόβαλε η φιγούρα μιας μάνας με τις αγκαλιές της ανοιχτές. Αυτές οι φιλόξενες αγκαλιές γέμισαν αμέσως με εθελοντές, προσφορές, παραγωγικές ιδέες και παιδιά! Η Φρειδερίκη πρόσφερε ελπίδα και οι μελλοθάνατοι έζησαν!
Σε απίστευτα μικρό διάστημα λειτούργησαν 52 Παιδουπόλεις που φιλοξένησαν 23.612 διασωθέντα παιδιά! Δυστυχώς, όμως, 28.000 Ελληνόπουλα απήχθησαν με το ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ! Δικαίως τα παιδιά των Παιδοπόλεων θωρούσαν τη Φρειδερίκη μητέρα τους!
Η Βασίλισσα διαβλέποντας ότι η μέρα του επαναπατρισμού των παιδιών δεν ήταν πολύ μακρινή, φρόντισε αυτά να γίνουν γρήγορα χρήσιμα για την ανοικοδόμιση της χώρας. Το 1950 επαναπατρίστηκαν 15.000 παιδιά! 234 Σπίτια του Παιδιού λειτούργησαν σε διάφορα χωριά, προσφέροντας θεωρητική μόρφωση, ψυχαγωγία, πρακτική εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη , προγράμματα ανάπτυξης γεωργίας και κτηνοτροφίας, οικοτεχνίας, τυροκομίας…
Για μεγαλύτερη συμπαράσταση στους αγρότες λειτούργησαν νηπιαγωγού και Ομάδες Βοήθειας Υπαίθρου που εξυπηρετούσαν 2.653 χωριά! Ανήγειραν 2.256 αγροτικά σπίτια, επισκεύασαν 41.699, έκτισαν 99 Εκκλησίες και επισκεύασαν 751, έκτισαν 84 σχολεία και επισκεύασαν 598!
Πέραν όλων αυτών διοργανώθηκαν τα ‘’ΑΚΡΙΤΕΙΑ’’ -αγώνες κλασικού αθλητισμού- ιδρύθηκαν 60 τυροκομεία και 296 υποδειγματικά κτηνοτροφεία /πτηνοτροφεία.
ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ: Μέχρι το 1963 λειτούργησαν 48 ταπητουργεία και 99 παρασκευαστήρια!
Έγιναν 19 Κέντρα Νεότητας με 3.176 μέλη. 15 Αστικά Κέντρα με 19.000 εγγεγραμένους νέους. Μέχρι το 1968 λειτούργησαν 92 Νηπιαγωγεία και 203 Θερινοί Νηπιακοί Σταθμοί με 6.107 μέλη. Μεγάλες υπηρεσίες πρόσφεραν στους αγρότες η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ κι ακόμα περισσότερο η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ-προπομπών των σημερινών ΚΑΠΗ.
Για τους καλούς μαθητές τώρα: Όσοι διακρίθηκαν στα γράμματα, παρέμεναν στις Παιδοπόλεις ώσπου να ολοκληρώσουν τις ανώτερες σπουδές τους. Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να γραφούν όλα τα ονόματα των νηπιαγωγών-διδασκάλων-Καθηγητών Μ.Ε.- Καθηγητών Πανεπιστημίου-Θεολόγων-Γεωπόνων-Δικηγόρων-Αρχιτεκτόνων-Οικονομολόγων κ.α.!....
Η Βασίλισσα Φρειδερίκη με την άπειρη αγάπη για τον λαό, την έντονη προσωπικότητα της, τη μοναδική οξύνοια και ευστροφία, πέτυχε αποτελέσματα πέραν κάθε προσδοκίας. Γι’ αυτό το τεράστιο έργο της μισήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε από τους κομμουνιστές. Στο μέτωπο όλη τη νύχτα τα μεγάφωνα των ανταρτών αποκαλούσαν τους φαντάρος: «κωλόπαιδα της Φρειδερίκης»! Δεν μπορούσαν με τίποτα να καταπιούν το πάθημα τους στην Κόνιτσα τη νύχτα των Χριστουγέννων το 1947! Η Φρειδερίκη αδιαφορώντας για τους κινδύνους από τα πυρά και τις νάρκες των κομμουνιστών και παρά τον έντονο προβληματισμό των Αξιωματικών του Στρατού μας που την προειδοποίησαν για τους μεγάλους κίνδυνους που διέτρεχε, Αυτή πήγε δίπλα στους φαντάρους στην πρώτη γραμμή! Πώς να μην τη μισήσουν και να μη τη κατασυκοφαντήσουν οι κομμουνιστές;
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι κάτοικοι της Κόνιτσας της έστησαν άγαλμα το 1953. Δυστυχώς εξαφανίστηκε «μυστηριωδώς»! Για να την τιμήσουν οι κάτοικοι της πόλεως έδωσαν το όνομα της στο Νοσοκομείο της Κονίτσης. Επειδή και αυτό ενοχλούσε, κάποιοι άλλοι Έλληνες «δημοκράτες» π ρ ο ή γ α γ α ν το Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας!...
Θα έχετε οπωσδήποτε ακούσει για τα Βιβλιάρια Προικοδοτήσεως Άπορων Κορασίδων .Πρόκειται για μια σοφή ιδέα της Φρειδερίκης για να βοηθήσει την αποταμίευση. Κρίμα που ο χώρος δεν μου επιτρέπει να γράψω σχετικά. Θα περιοριστώ σε αυτό που σκέφθηκαν οι συκοφάντες προκειμένου να γελοιοποιήσουν ένα σύστημα που είχε άριστες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και που τόσο καλά έλυνε το πρόβλημα στα νιόπαντρα ζευγάρια! Αυτοί που αναφέρονται στα Βιβλιάρια Προικοδοτήσεως Άπορων Κορασίδων, προτίμησαν την τούρκικη μετάφραση τους σε «Μπατίρ Χανούμ Ντεφτέρ»!...
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η Φρειδερίκη θα είχε ανακηρυχθεί ΕΘΝΙΚΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΣ! Εμείς όχι μόνο δεν τηρήσαμε εθνικό πένθος τη μέρα της ταφής της (κάτι που κάναμε για τον εγκληματία Καπετάν-Γιώτη που θάψαμε δημοσία δαπάνη « για τις καλές του υπηρεσίες προς τον ελληνικό λαό, την πατρίδα και το έθνος»-ΦΕΚ 698/2005) αλλά δεν δεχθήκαμε να ικανοποιηθεί η επιθυμία Της να ταφεί δίπλα στο σύζυγό της στο Τατόι!
Μετά από πιέσεις διεθνών προσωπικοτήτων επιτραπεί η ταφή, σχεδόν στα κρυφά για να μη φανεί η αφοσίωση του λαού στη μεγάλη του Βασίλισσα.
Κι εγώ ως ευεργετηθείς από τη Φρειδερίκη, έκοψα ένα λευκό νάρκισσο για τον τάφο της. Δυστυχώς, όμως, δεν επέτρεψαν οι «κατακτητές», ούτε στα χελιδόνια να παρακολουθήσουν τη κηδεία Της! Αιωνία σου η μνήμη αείμνηστη Βασίλισσα μας!
Θωμάς Θεολόγης-Τρόφιμος Παιδουπόλεως 1948-1955
Η βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, υπήρξε μια γυναίκα με δυναμική προσωπικότητα που με το έργο της και το χαρακτήρα της σημάδεψε την νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Στη φετινή συμπλήρωση των 40 ετών από το θάνατο της, αντί μνημόσυνου θα γίνει μια αναφορά στη ζωή και το έργο της σημαντικής αυτής γυναίκας και Βασίλισσας.
Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917, στο μεσαιωνικό πύργο Μπλάνκενμπουργκ. Γονείς της ήταν ο πρίγκιπας του Αννόβερο, Ερνέστος Αύγουστος, και η πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας, κόρη του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’. Σημειώνεται ότι ο βασιλικός οίκος του Αννόβερο είχε άμεση συγγένεια και με το βρετανικό βασιλικό οίκο και από αυτή την πλευρά η Φρειδερίκη ήταν τρισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εκπαίδευση της ξεκίνησε το 1934 στο Νορθ Φόρλαντ Λοτζ στο Κέντ της Αγγλίας. Ακολούθως το 1935 μετέβη στην Φλωρεντία και σπούδασε πολιτικο- κοινωνικές επιστήμες. Εκεί γνώρισε τον πρίγκιπα Παύλο. Η γνωριμία αυτή κατέληξε σε γάμο στις 09 Ιανουαρίου 1938. Οι Αθηναίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο νιόπαντρο πριγκιπικό ζεύγος. Τον Νοέμβριο του 1938 γεννιέται η πριγκίπισσα Σοφία. Το έργο της πριγκίπισσας διαδόχου ξεκίνησε άμεσα. Το 1939 ίδρυσε τη «Φανέλλα του Στρατιώτη». Κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 η «Φανέλα του στρατιώτη», με φροντίδα της πριγκίπισσας Φρειδερίκης, διέθεσε 130.000 δέματα μάλλινων ειδών στον μαχόμενο Ελληνικό Στρατό. Με την κατάληψη της πατρίδας μας από τις γερμανικές δυνάμεις το 1941, η βασιλική οικογένεια με επικεφαλής τον βασιλέα Γεώργιο Β’ μετέβη αρχικά στην Κρήτη και έπειτα στην Αίγυπτο. Η Φρειδερίκη με τους πρίγκιπες συνέχισε το ταξίδι της στη Νότια Αφρική. Από τον Οκτώβριο του 1944 πρωτοστάτησε στον «Έρανο της απελευθέρωσης», με στόχο της συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Με το δημοψήφισμα του 1946, σύσσωμη η ελληνική βασιλική οικογένεια επέστρεψε στην Αθήνα. Νέες προκλήσεις παρουσιάσθηκαν για την πριγκίπισσα Φρειδερίκη και τον πρίγκιπα Παύλο, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του μαχητή βασιλέα Γεωργίου Β’ την 1η Απριλίου του 1947. Παύλος και Φρειδερίκη ανέβηκαν στον ελληνικό θρόνο σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα καθώς είχε ξεσπάσει η ένοπλη κομμουνιστική ανταρσία. Τα Χριστούγεννα του 1947 ξεκίνησε η πολιορκία της Κόνιτσας από τους κομμουνιστο- συμμορίτες του λεγόμενου ΔΣΕ. Η βασίλισσα Φρειδερίκη βρέθηκε στην ακριτική Κόνιτσα ,την 07η Ιανουαρίου 1948, μία μέρα μετά τη λήξη της πολιορκίας με κίνδυνο να πέσει σε ενέδρα ανταρτών. Βρέθηκε στο πλευρό του αγωνιζόμενου Στρατού και του δοκιμαζόμενου λαού της Κονίτσης. Εκείνη την εποχή λόγω του απαίσιας μνήμης παιδομαζώματος, η Βασίλισσα έδρασε πάλι για το καλό του έθνους.
Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε ο «ΕΡΑΝΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», τα έσοδα διατέθηκαν στη δημιουργία των Παιδοπόλεων Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ιωαννίνων κα. Οι «Παιδουπόλεις» (1947) που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της Βασιλίσσης Φρειδερίκης, είχαν ως σκοπό να προφυλάξουν τα παιδιά κυρίως της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα από το παιδομάζωμα που πραγματοποιούσαν, οι κομμουνιστές αντάρτες. Ήταν 53 ιδρύματα σε όλη την έκταση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Τα Ορφανά παιδία, τα άπορα παιδιά, παιδιά που κινδύνευαν να γίνουν όμηροι στα χέρια των ανταρτών, βρήκαν στέγη, αγάπη και φαγητό. Οι Παιδουπόλεις έβγαλαν μορφωμένους πολίτες με ήθος, σεβασμό, αξιοπρέπεια, αρχές και μεγάλους επιστήμονες.
Επιπλέον, στις 28 Δεκεμβρίου 1949, η βασίλισσα Φρειδερίκη απηύθυνε ραδιοφωνική ομιλία, που μεταδόθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενη στον Ελληνικό λαό και προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο, θέλοντας να τους πληροφορήσει για την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα μας με τα ορφανά, απροστάτευτα παιδιά και κυρίως για το ″παιδομάζωμα των συμμοριτών″ δηλαδή τις βίαιες αρπαγές παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ.
Για την ιδιαίτερη μέριμνα, την οποία έλαβε υπέρ των παιδιών της Ελλάδος, οι διεθνείς οργανώσεις προστασίας του παιδιού εξέλεξαν την Βασίλισσα Φρειδερίκη «Πρώτη Μητέρα του έτους 1949» και η ίδια απεδέχθη τον τίτλο εν ονόματι των Ελληνίδων μητέρων. Πλήγμα για τη βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν ο θάνατος του αγαπημένου της συζύγου, βασιλέα Παύλου Α’, στις 6 Μαρτίου 1964. Ακολούθησε μια χαρούμενη νότα για τη Φρειδερίκη με τους γάμους των βασιλέων Κωνσταντίνου μετά της Άννης-Μαρίας.
Μετά την 13η Δεκεμβρίου 1967, η Φρειδερίκη , έζησε στην Ισπανία κοντά στην κόρη της, Βασίλισσα Σοφία.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΦΗ ΤΗΣ Την 6η Φεβρουαρίου 1981, η βασίλισσα Φρειδερίκη υποβλήθηκε στη Μαδρίτη σε οφθαλμολογική επέμβαση, ωστόσο έπαθε καρδιακή προσβολή και απεβίωσε σε ηλικία μόλις 63 ετών. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τα βασιλικά Ανάκτορα της Μαδρίτης.
Η θλιβερή είδηση του θανάτου της, συγκλόνισε τους Έλληνες.
Όμως η ταφή της δεν έγινε με τις πρέπουσες τιμές, αλλά σε στενό οικογενειακό κύκλο κατόπιν υποδείξεως της τότε κυβερνήσεως Ράλλη και του Κ. Καραμανλή. Παρόλα αυτά χιλιάδες λαού μετέβησαν στο Τατόι για την κηδεία της. Εκτυλίχθησαν συγκινητικές στιγμές, από τον απλό λαό που με δάκρυα στα μάτια ήθελε να πει το τελευταίο αντίο στη θανούσα βασίλισσα. Το παρόν στην κηδεία της βασίλισσας έδωσαν οι Βασιλείς Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία. Ο Κωνσταντίνος όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο έκανε το σταυρό του και φίλησε το ελληνικό χώμα. Μαζί του ήταν οι βασιλοπαίδες Παύλος, Νικόλαος και Αλεξία. Παρών και οι βασιλείς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφία, με την πριγκίπισσα Ειρήνη. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε στο ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου Τατοϊου. Την νεκρώσιμη τελετή παρακολούθησαν συντετριμμένοι: ο Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας, ο πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδος, αδελφή του βασιλέως Παύλου, ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, ο πρίγκιπας Ιάκωβος- Ιωσήφ του Λιχτενστάιν, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Βελγίου. Εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος. Επίσης παρών ήταν ο Σπ. Θεοτόκης, μαζί με τους βουλευτές της Εθνικής Παρατάξεως. Ενώ από το κόμμα της ΝΔ, παρέστησαν οι τότε βουλευτές Παπαδόγγονας, Παπαδόπουλος, Τζιτζικώστας, Χατζηδημητρίου, Ανερούσης, Μπογάς. Το «Μετά πνευμάτων δικαίων» ,έψαλε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη ετάφη δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, βασιλέα Παύλο Α’. Με το θάνατο της έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η βασίλισσα Φρειδερίκη δέθηκε με την πατρίδα μας και οι καλοπροαίρετοι Έλληνες θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη το τεράστιο κοινωνικό της έργο. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή της.
Μετά τιμής,
Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, δημοσιογράφος
τ.6973945505
περισσότερο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου