5 Δεκ 2020

Περιπολικά και αστυνομικοί "σφράγισαν" την είσοδο του Αγίου Νικολάου στην Κόνιτσα!

Πρωτόγνωρες εικόνες εκτυλίχθηκαν έξω από τον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κόνιτσα. 
Περιπολικά και αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν από νωρίς στην είσοδο του Ναού για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη παρουσία πιστών στον εόρτιο εσπερινό του Αγίου Νικολάου... 
Επίσης αστυνομία υπήρχε και έξω από τον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κάτω Κόνιτσα!
Θλίψη και προβληματισμό προκαλούν οι κινήσεις ορισμένων. Ο Άγιος Νικόλαος, ο Προστάτης της Κόνιτσας και πολιούχος, δεν έχει ανάγκη από αστυνομική προστασία, αντιθέτως εμείς οι Κονιτσιώτες χρειαζόμαστε την προστασία του Αγίου που θαυματουργεί στην ξηρά και την θάλασσα!
Ιστορικό του Ναού:
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου στην Κόνιτσα είναι ο ενοριακός ναός της Επάνω Κόνιτσας και βρίσκεται δίπλα από το Μητροπολιτικό μέγαρο. Ο σημερινός Ναός χρονολογείται από το 1842 και κτίστηκε στην θέση παλιότερου που βρισκόταν στην ίδια θέση από το 1612. 
Η τοιχοποιία του Ναού είναι περίτεχνη στο μεγαλύτερο μέρος της. Εξωτερικά ο ναός είναι ορθογώνιος. Εσωτερικά διαιρείται σε τρία κλίτη και έχει μικρούς και μεγάλους θόλους. Επίσης υπάρχουν δύο γυναικωνίτες σε διαφορετικά επίπεδα.
Το τέμπλο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο με οκτώ μεγάλες εικόνες και τριάντα μικρές σε δύο σειρές. Οι περισσότερες φορητές εικόνες, που φυλάσσονται σήμερα στον Ναό, είναι της περιόδου 1850 και έπειτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου