27 Ιουν 2019

Ιδρύεται Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Κόνιτσα

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος  
Ως γνωστόν οι ναοί και τα μοναστήρια της περιοχής της Κόνιτσας τα τελευταία χρόνια λεηλατούνται από κυκλώματα ιερόσυλων.
Σε τέτοιο βαθμό, που οι κλοπές εκκλησιαστικών αντικειμένων είναι μαζικές.
Έτσι η ίδρυση Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου-Μουσείου από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωγιανής και Κονίτσης, με την καθοριστική συμβολή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ, είναι η κατάλληλη και αποτελεσματική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ιεροσυλίας και...αρχαιοκαπηλίας.

Σ' αυτό, αφού συντηρηθούν και αποκατασταθούν στο αρχαίο κάλλος από ειδικούς επιστήμονες και τεχνίτες, θα φυλάσσονται και θα εκτίθενται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες χίλια και πλέον σπάνια κειμήλια, μοναδικά στην Ελλάδα (Εικόνες, Σκεύη, βιβλία και άλλα Ιερά αντικείμενα) από εκκλησίες και μονές, που είναι παραδομένες στην φθορά του χρόνου.

Και είναι σπάνια τα κειμήλια αυτά και ως προς το χρόνο προέλευσής τους και ως προς την τεχνοτροπία τους.

Πολλά από τα κειμήλια, που θα φιλοξενηθούν στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο-Μουσείο, έχουν συγκεντρωθεί παλαιότερα, ενώ άλλα θα παραδοθούν με τη λειτουργία του, ώστε να προστατευτούν, αλλά και να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό.
Κειμήλια, που είχαν σκεβρώσει και λησμονηθεί, τυλιγμένα από τη σιωπή και τις αράχνες, θα αποκτήσουν ξανά την αίγλη τους.
Έτσι εκτός των άλλων θα αναδειχθεί και η περιοχή, σε συνδυασμό με τη φυσική της ομορφιά, αλλά και με τα άλλα μνημεία της, καθώς και το πατρικό σπίτι του οσίου Παϊσίου.

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
Ο υπερσύγχρονος εκθεσειακός χώρος στην κωμόπολη της Κόνιτσας, όπου θα υπάρχει ένας μεγάλος θησαυρός της εκκλησιαστικής παράδοσης του τόπου, που θα είναι διαθέσιμος για επίσκεψη σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία της αγνής πίστης και της αληθινής ευλάβειας, αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αυτή η κληρονομιά θα λειτουργεί ως μια ζωντανή φλέβα, από την οποία θα μεταγγίζεται στο διάβα του χρόνου η συνείδηση της φυλής και η αυθεντικότητα της Ορθοδοξίας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο αλησμόνητος Μητροπολίτης Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός, αυτός ο χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, από το 1974, εδώ δηλαδή και 45 χρόνια, επεδίωξε να ιδρύσει Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο-Μουσείο.
Όμως διάφοροι λόγοι, δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Αν αυτό συνέβαινε, τότε, κειμήλια δεν θα έπεφταν στα χέρια βέβηλων.
Ωστόσο ο διάδοχός του, Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, που βαδίζει στα χνάρια εκείνου, αλήθεψε το όνειρο του προκατόχου του.
Το όραμα του Σεβαστιανού, που ήθελε τα κειμήλια, συγκεντρωμένα σ΄ ένα σημείο, να μιλούν εύγλωττα στις ψυχές των πιστών, το έκανε όχι μόνο δική του σκέψη, αλλά και δημιουργία.
Romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου