7 Αυγ 2022

Λαμπρά πανηγύρισε φέτος η Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος της επαρχίας Κόνιτσας!

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, αλλά και τις αρχιερατικές ευλογίες του οικείου Μητροπολίτου Ανδρέου, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Νικάνορος στην ομώνυμη Ιερά Μονή της επαρχίας Κονίτσης. Πλήθος ευλαβών προσκυνητών προσήλθαν για να ασπαστούν την θαυματουργό Εικόνα του Αγίου Νικάνορος, καθώς και τα χαριτόβρυτα Λείψανά Του. 

Την παραμονή της Εορτής 06 Αυγούστου 2022, τελέστηκε...

ο πανηγυρικός Εσπερινός, η Αρτοκλασία και η ιερά Παράκληση στον Άγιο Νικάνορα. Στις εόρτιες λατρευτικές συνάξεις, συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, καθώς επίσης και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικάνορος, Γέροντας Αρσένιος Μάϊπας. 

Την κυριώνυμη ημέρα 07 Αυγούστου 2022, τελέστηκε ο πανηγυρικός Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, ο Αγιασμός και μοιράστηκε στους πιστούς μύρο, ευλογημένο από τα ιερά Λείψανα του Αγίου Νικάνορος.

Παρέστη στην εορτή και ο Δήμαρχος του Δήμου Κόνιτσας, κ. Νικόλαος Εξάρχου.

Οι πιστοί από την ευρύτερη περιοχή που παρευρέθηκαν στην Πανήγυρη, εξέπεμψαν με ιερή συγκίνηση Δοξολογία στον Πανάγαθο Θεό, καθώς αποτελεί εξαίρετη ευλογία η ύπαρξη του ιστορικού Μοναστηριού του Οσίου Νικάνορος στην Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. 

Όπως ο Άγιος Νικάνορας και παλαιότερα προστάτευσε και θεράπευσε θαυματουργικά τους ανθρώπους της περιοχής από πανώλη, έτσι και σήμερα ο πιστός λαός ελπίζει στην μεσιτεία και την βοήθειά Του μέσω και της Ιεράς Μονής. 











Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ
Ιδρύθηκε το 1816 σε θέση όπου προϋπήρχαν ερείπια παλαιάς Ιεράς Μονής, ως ένδειξη τιμής στον Όσιο Νικάνορα, ο οποίος έσωσε το 1815 τους κατοίκους από την μεγάλη επιδημία της πανούκλας, που μάστιζε όλη την περιοχή.
Ο Ναός της Ιεράς Μονής, η οποία είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ εδώ και 45 χρόνια, το 1975, έχει κλαπεί το παλαιό τέμπλο, μαζί με όλες τις εικόνες του.
Με φροντίδα της Περιφέρειας Ηπείρου έχει εγκριθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να αναστηλωθούν τα Κελιά και τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα του Μοναστηριού, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, λόγω κατολίσθησης. Τοποθετήθηκε πλέγμα γύρω από τους βράχους μαζί με ειδικά σίδερα για την στερέωσή τους και την αποφυγή ατυχήματος.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικάνορος Κόνιτσας είναι μία θέα του Θεού, ένα άνοιγμα στον θεϊκό κόσμο. Τα μάτια του ανθρώπου δεν χορταίνουν με όσα ωραία κι αν δουν στον κόσμο αυτό (κι είναι τόσο ωραία, τα ωραία της γης!).
Τ' ανθρώπινα μάτια είναι πλασμένα να βλέπουν πολύ πέρα από τα γήινα, πολύ μακρύτερα από τα αισθητά, πάνω από της φθοράς τα οράματα. Είναι φακοί, που αντικατοπτρίζουν τις υπερδιάστατες πνευματικές πραγματικότητες.
Στο Μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα, όπως και σε κάθε Μοναστήρι, ο άνθρωπος «μαντεύει» πως αν δεν φθάσει να αντικρύσει την ωραιότητα του Θεού, δεν θά 'βρει πουθενά σταματημό και αναπαυμό.
Γι' αυτό γυρεύει τον Θεό, για να καταπαύσουν οι ασίγαστοι πόθοι του. Στο Καθολικό του Μοναστηριού νιώθεις πως η καθαρότητα και η μυστικότητα του μοναχισμού έχει ένα απύθμενο βάθος.
Δεν συμβιβάζεται με υποκριτικά ελατήρια, με ιδιοτελείς σκοπούς, με υστεροβουλίες. Ο καθαρός ρίχνει στο χωνευτήρι της αναγέννησης πάθη, αδυναμίες, συμφέροντα, ελαττώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου