24 Φεβ 2021

Χρόνια πολλά Κόνιτσα! Η Κόνιτσα γιορτάζει τα ελευθέριά της! (βίντεο και φωτο)

Δείτε σε απευθείας μετάδοση από το epirus-tv-news την εκδήλωση για την Απελευθέρωση της ακριτικής Κόνιτσας. Ζήτω η Κόνιτσα, πάντα ελεύθεροι! 108 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Απελευθέρωση της ακριτικής Κόνιτσας και οι τοπικές Αρχές με μία λιτή εκδήλωση λόγω της πανδημίας τίμησαν την ξεχωριστή ημέρα για την περιοχή.
Μετά την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ενώ την ομιλία για τη σημερινή Επέτειο εκφώνησε η φιλόλογος Ιωάννα Νίκου. Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας πλαισιωμένος από ιερείς της Μητροπόλεως, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ ελευθερίας της Κόνιτσας. 
Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή  αφού  οι Κονιτσιώτες γιορτάζουν  για πρώτη φορά επίσημα την Επέτειο των Ελευθερίων της πόλης τους, σημείωσε  μεταξύ άλλων η κ. Νίκου.
Οι δύσκολες όμως συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας δυστυχώς δεν επέτρεψαν να αποδοθούν τιμές στους προγόνους μας με τη δέουσα λαμπρότητα, τόνισε η κ.Νίκου υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας των προγόνων μας ωστόσο παραμένει χαραγμένος με τα πιο λαμπρά γράμματα στη μνήμη όλων και κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της περιοχής και ευρύτερα της Ηπείρου.
Μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή η κ Νίκου αναφερόμενη στο μήνυμα της σημερινής ημέρας για την εν λόγω περιοχή της Ηπείρου ανέφερε:
"108 χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Κόνιτσας η γενιά των ηρώων του 1913 εξακολουθεί να μας διδάσκει τί σημαίνει ομοψυχία και τί σημαίνει αγάπη προς την πατρίδα. Με το παράδειγμά τους και τη θυσία τους το όνομα και το όραμα της ελευθερίας μας υπενθυμίζουν πως έχουμε ιερό καθήκον να φανούμε αντάξιοί τους σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, διότι εμείς οι Ελληνες αν έχουμε κάποιο θησαυρό να προστατέψουμε και να παραδώσουμε ακέραιο στα παιδιά μας αυτός είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Αυτόν οφείλουμε να διαφυλάξουμε ιδιάιτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε."
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας βορείου Ελλάδος Kωνσταντίνος Σκούμας, ο Διοικητής της 8ης μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Μάκης Χατζηεφραιμίδης. Παρουσιάστρια - συντονίστρια της εκδήλωσης Νίκου Γιάννα.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση...

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου