Τον περιορισμό στις μετακινήσεις βιώνουν με πιο σκληρό τρόπο οι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου, και όχι μόνο, λόγω της περικοπής πολλών δρομολογίων των υπεραστικών ΚΤΕΛ.
Το πρόβλημα τέθηκε το προηγούμενο διάστημα από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αλλά και στον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, που προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των προέδρων των τεσσάρων ΚΤΕΛ της Ηπείρου.
Από την πλευρά των ΚΤΕΛ, το ζήτημα έχει να κάνει με τη δραστική μείωση του επιβατικού κοινού, καθώς σε πολλά δρομολόγια υπήρχαν μηδενικοί έως... ελάχιστοι επιβάτες κατά την περίοδο της πανδημίας και ιδιαίτερα από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης.
Τη θέση των ΚΤΕΛ μετέφερε στον υπουργό ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος, σε δηλώσεις του, τόνισε δύο ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των εδρών των δήμων, που συνεχίζεται, και το δεύτερο με το θέμα της μετακίνησης με τον περιορισμό των δύο ωρών. Εξήγησε δε ότι υπάρχει συνεννόηση και με τους δημάρχους και με την περιφέρεια, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για μεταφορά ηλικιωμένων κυρίως για ιατρικούς λόγους, να γίνει με τη συμβολή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Όπως ανέφερε, τα ΚΤΕΛ της Ηπείρου και δη των Ιωαννίνων συνεχίζει να εξυπηρετεί τα χωριά, λέγοντας ενδεικτικά πως τα χωριά του Πωγωνίου εξυπηρετούνται μέσω των δρομολογίων της Κακαβιάς, η Κόνιτσα με καθημερινά δρομολόγια, ο δήμος Μετσόβου με το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, πρόσθεσε πως τα μαθητικά δρομολόγια μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους.
Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, οι ώρες των δρομολογίων δεν είναι βολικές για τους περισσότερους, με δεδομένο πως επιβάτες –πλην μαθητών- μπορούν να επιβιβαστούν είτε νωρίς το πρωί με προορισμό τα χωριά, είτε το μεσημέρι στην επιστροφή στα Γιάννενα, οπότε δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ανάγκες όπως ψώνια ή συναλλαγές με υπηρεσίες.
Ο κ. Γκίκας πρόσθεσε πως το πρόβλημα υπάρχει και από τον περιορισμό των μετακινήσεων για ψώνια, δηλαδή με κωδικό 2, που έχει ισχύ για δύο ώρες. «Οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Για κάποιον από το χωριό που θέλει να επισκεφθεί γιατρό, υπάρχει συνεννόηση του ΚΤΕΛ με τους δημάρχους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Αν εγώ κάνω ένα δρομολόγιο για να περάσει από διάφορα χωριά, η δίωρη μετακίνηση που επιτρέπεται λήγει πριν καν φτάσει ο πολίτης στα Γιάννενα. Οι μετακινήσεις γίνονται για συγκεκριμένους λόγους», τόνισε ο κ. Γκίκας και σημείωσε, πως μέχρι τον Οκτώβρη γινόταν παντού δρομολόγια, εβδομαδιαία και καθημερινά, ακόμη και αν ο νόμος δεν υποχρέωνε τα ΚΤΕΛ.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων δεν έχει δεχθεί οχλήσεις από δημάρχους ή από πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. «Να σας πω ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων συνεννοηθήκαμε με τους δημάρχους να γίνουν δρομολόγια στα χωριά, αν ήθελε κάποιος να εξυπηρετηθεί αυτές τις ημέρες των γιορτών. Δεν υπήρξε καμία επιβατική κίνηση», σημείωσε.
Γεωργία Χαλάτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου